Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunce i Sunčevo zračenje

Beograd -- Mnogi vole toplo i sunčano vreme, ali Sunčevo zračenje ima veoma štetan uticaj na ljudsko zdravlje.

Zbog oštećenja ozonskog omotača, iz godine u godinu UV-indeks Sunčevog zračenja se povećava, a maksimum dostiže u letnjim mesecima. Ultraljubičasto Sunčevo zračenje je nevidljivo, ali veoma duboko prodire u ćelije i razara njihovu hemijsku strukturu.

Preterano izlaganje UV-zracima može da uzrokuje rak kože, alergije, ubrzano starenje, štetno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za oči i dovodi do pada imuniteta. Najveće zračenje u Srbiji je u julu, a sada se UV indeks pri vedrom vremenu kreće od devet na severu do 10 na jugu zemlje.

Ako su oblaci svetli u pojedinim epizodama tokom dana, to zračenje može biti i veće od prognoziranog, zbog refleksije od oblaka.

Najsigurniji način zaštite od Sunca je da se izbegava, sedi u hladu, ispod suncobrana i nose šeširi i naočare za sunce. Drugi način zaštite je korišćenje krema za sunčanje, pri čemu faktor zaštite od UV-zračenja mora biti veći od 15.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.