Sukob vladika oko načina izbora patrijarha

Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob vladika oko načina izbora patrijarha

Ako Arhijerejski sabor, zakazan za 11. novembar, usvoji molbu patrijarha Pavla da se povuče sa mesta poglavara SPC, vladike će pre izbora novog morati da odluče na koji način će birati. Da li će ponovo, kao pri izboru patrijarha Pavla, izvlačiti iz šešira ime jednog od trojice kandidata koji su dobili najviše glasova ili će novi patrijarh biti biran većinom glasova, kao što propisuje Ustav SPC.

Ovo pitanje je, kako za „Blic” kaže profesor Bogoslovskog fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beogradu Dimitrije Kalezić, jedno od najvažnijih pitanja Sabora. Kako „Blic” saznaje u dobro obaveštenim crkvenim krugovima, reformistička struja u SPC, koja se zalaže za modernizaciju, osavremenjivanje SPC i izbor mlađeg patrijarha, zalaže se za direktne izbore, dok će takozvana konzervativna struja zastupati stav da se izbor patrijarha obavi, kao u Rusiji, žrebom. I mada je teško prognozirati koja od ove dve varijante ima većinsku potporu, sigurno je da se prilikom izbora žrebom uticaj spolja, posebno države i stranaka, smanjuje na minimum.

- Sabor je vrhovno telo SPC i njegove su odluke meritorne i na njih nema prava žalbe. Prilikom izbora naslednika patrijarha Germana, Sabor je odlučio da bira žrebom, ali je ostalo nejasno da li je to amandman na Ustav SPC ili alternativni način izbora. U Ustavu i dalje stoji izbor patrijarha apsolutnom većinom. Sada to treba razjasniti. Pogrešno se smatra da su svi patrijarsi tokom istorije birani na isti način i uz ista pravila. Na primer, patrijarh Crnojević (1674-1690) izabran je za patrijarha sa mesta vikara, kada je imao 36 godina, zato što je mnogo putovao i najbolje poznavao Pećku patrijaršiju - objašnjava za „Blic” profesor Kalezić i naglašava da bi Sabor pre svega morao ipak da nedvosmisleno utvrdi da li je patrijarhov potpis na molbi autentičan, da se u budućnosti ne bi provlačile sumnje.

Ministar vera Bogoljub Šijaković ocenio je juče na konferenciji za novinare u Vladi da je izbor patrijarha delikatno pitanje i demantovao nezvanične navode da se Vlada Srbije meša u izbor novog poglavara SPC. Na pitanje novinara da li je tačno da je kabinet premijera Mirka Cvetkovića dao zeleno svetlo za izbor novog patrijarha, za razliku od prethodnog premijera Vojislava Koštunice koji to nije podržavao, ministar je kazao da to „apsolutno nije tačno”.

- Shodno činjenicama koje su meni poznate, ni jedan ni drugi kabinet nisu se na taj način odnosili prema tom pitanju zato što je to nemoguće. Čak i kad bi neko imao pretenziju da na takav način utiče, to je potpuno nemoguće. Procedura izbora je precizna i svestrano osmišljena da onemogući uplitanja sa strane, upravo zato što je u komunističko vreme bilo važno osigurati autonomiju odlučivanja - naveo je Šijaković i izrazio očekivanje da će SPC izborom patrijarha pokazati jedinstvo i snagu Crkve.

Mitropolit Amfilohije Radović ponovio je juče da je do sada ispoštovana procedura u pripremi za izbor patrijarha i „da će se videti da li će biti izbora”. - Da vidimo da li će u Saboru da prihvate molbu patrijarha Pavla, to je prvo i osnovno. Tako da o svemu ovome možemo razgovarati posle 11. novembra - rekao je Amfilohije.

Irinej: Patrijarh će biti izabran voljom većine

- Patrijarh Pavle je omiljena, duhovna, razborita ličnost i ostaće patrijarh po našem poštovanju dok je živ, a naša briga o njemu nikada neće prestati - kazao je juče vladika niški Irinej i izrazio uverenje da će Arhijerejski sabor SPC 11. novembra u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu biti izborni, ali je dodao da to niko sa sigurnošću ne može da zna jer se o dnevnom redu odlučuje na samoj sednici. Vladika je rekao da izbor patrijarha SPC ne sme biti povod za podele, da to nikada nije bilo, pa ni sada, jer će novi verski poglavar SPC biti izabran voljom većine.

Amfilohije: Prihvatiću sve što Crkva bude tražila

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji inače važi za jednog od najozbiljnijih kandidata za novog patrijarha, izbegao je juče da odgovori direktno na pitanje novinara da li će prihvatiti kandidaturu.

- Meni je divno i u Crnoj Gori, ne moram da menjam. Služim Crkvi od detinjstva i sve ono što Crkva bude od mene tražila, ja sam to i do sada prihvatao i ubuduće ću prihvatati - kazao je Amfilohije odgovarajući na pitanje da li želi da bude kandidat za novog patrijarha i da ostavi mesto mitropolita crnogorsko-primorskog.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.