Izvor: B92, 17.Mar.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob lekarskih komora oko licence

Beograd -- Lekarska komora Srbije optužila Regionalnu lekarsku komoru Vojvodine da je hirurgu Aleksandru Nikoliću nezakonito izdala licencu za rad.

Prema tvrdnjama direktorke Lekarske komore Srbije Tatjane Radosavljević, Nikolić je dobio licencu subspecijaliste kardiohirurgije, iako u ovoj oblasti nema odgovarajuću diplomu.

Komora Srbije oduzela je juče srpsku licencu hirurgu koji inače radi kao načelnik Centra za kardiohirurgiju u Kliničkom centru Crne Gore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nakon detaljne provere dokumentacije, Lekarska komora Srbije utvrdila je da hirurg Aleksandar Nikolić nema stručno zvanje subspecijaliste kardiohirurgije i zbog toga je ova komora stavila van snage rešenje vojvođanskog ogranka kojim je Nikolić 2009. godine dobio dozvolu za rad u oblasti kardiohirurgije.

Lekarska komora Srbije naložila je regionalnoj komori Vojvodine da dostavi dokumentaciju na osnovu koje je hirurg Nikolić dobio licencu za rad, ali ova komora je to odbila da uradi.

"Mi kao organizacija imamo svoja pravila igre i mi ćemo svoje probleme rešavati unutar organizacije ali mislim da je to pitanje za kolege iz LKV i ono govori mnogo o tome kako mora da se funkcioniše u jednoj organizaciji kojoj je država Srbije poverila taj posao", kaže Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

O optužbama koje dolaze iz LKS, kolege iz Vojvodine nisu želele da govore pred kamerama, a u saopštenju na njihovom sajtu tvrde da je prilikom dodeljivanja licence doktoru Nikoliću uzeto u obzir to da je ovaj hirurg jedan od osnivača kardiohirurgije u Srbiji i da je bez obzira na to što nema domaću diplomu, dokumentacija koju poseduje dovoljna potvrda njegove kardiohiruške profesije.

A dokumuneti na osnovu koje je hirurg Nikolić dobio titulu subspecijaliste kardiohirurgije su:

Licenca Crne Gore kao kardiohirurga

Sertifikat o subspecijalizaciji iz kardiohirurgije u Makedoniji

Sertifikat Borda kardiohirurga Evrope o kardiohirurškom zvanju

"Mi ne ulazimo u to da li kolega ima licencu u Crnoj Gori ili Makedoniji, država Srbija daje takva pravila igre po kojoj on u državi Srbiji ne može u ovom momentu biti subspecijalista kardiohirurg", kaže Radosavljevićeva.

Nikolić je u Srbiji obavio oko 5.000 operacija, 2006. bio je direktor Klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici nakon čega odlazi u Crnu Goru gde i danas boravi i radi. Pokušaji B92 da i od njega dobije komentar o oduzimanju licence u Srbiji nisu uspeli.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svađa oko licence bivšeg direktora Instituta u Sremskoj Kamenici

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2011, 01:59

Lekarska komora Srbije optužila je Regionalnu lekarsku komoru Vojvodine da je hirurgu Aleksandru Nikoliću nezakonito izdala licencu za rad.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.