Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob interesa: Uključiti javnost

Beograd -- Posle svega godinu dana postojanja, Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa uskoro bi mogao da bude ukinut.

Predsednik Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa Milovan Dedijer upozorava da je Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije predviđeno da nadležnosti odbora pređu na Agenciju za borbu protiv korupcije, koja bi tek trebalo da bude osnovana.

Tek što je broj članstava republičkih fukcionera u upravnim odborima državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća stavljen pod nadzor, neki od članova odbora kažu da su zatečeni najavom da bi njihove poslove u razmatranju potencijalnih slučajeva sukoba interesa mogla da preuzme neka nova institucija: "Ako neki organ funkcioniše, a mi smatramo da funkcionišemo, ne vidim razloga da se to menja u pogledu ljudi koji nose taj posao", kaže Dedijer.

On je kao jednu od preventivnih mera predložio da izveštaji o imovini funkcionera budu javni, kao i da time budu obuhvaćeni funkcioneri na svim nivoima. Članovi odbora kažu i da su često bili na meti funkcionera, koji su bili upozoreni da su u potencijalnom sukobu interesa, i da bi uključivanje javnosti u istraživanja po ugledu na neke razvijene zemlje moglo biti korisno: "Fali nam ono kada gledamo američke filmove i neke druge: 'Gospodine funkcioneru, dođi pred odbor da se upoznamo, izvoli, iznesi'. Pa onda tu je javnost, pa izvoli, iznesi, zašto ti želiš da obavljaš dve ili tri ili sto funkcija", kaže Dušan Maričić, član Odbora.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati kaže da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa pokazao svoje dobre ali i loše strane, i da je potrebno maksimalno regulisati i precizirati stvari u toj oblasti, jer je samo na taj način moguće reafirmisati profesiju državnog funkcionera koja trenutno nema veliki ugled u društvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.