Sudska bitka oko zaostavštine Olje Ivanjicki

Izvor: Politika, Tanjug, 04.Sep.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudska bitka oko zaostavštine Olje Ivanjicki

Čuvena slikarka nije ostavila testament, nema naslednika, a njeni prijatelji se spore oko toga ko treba da preduzme brigu o vrednoj umetničkoj i ličnoj zaostavštini

Nije redak slučaj da ostavinsku raspravu gde nema zakonskih naslednika i testamenta neko, zbog raznih sporenja oko imovine preminulog, nazove „nestvarnom”, ali je zabrinjavajuće kada ovakav epitet dobije ostavinska rasprava u koju su uključena brojna umetnička dela izuzetne vrednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
A upravo ovako u razgovoru za „Politiku” Daira Branđolica-Pavlović, galerista i profesor italijanskog jezika, opisuje početak ostavinske rasprave oko nasledstva Olje Ivanjicki koja se vodi u Prvom opštinskom sudu.

Početku ostavinske rasprave u četvrtak, kako kaže naša sagovornica, inače kuma čuvene slikarke i njena dugogodišnja poznanica, prisustvovali su samo njeni prijatelji, niko od porodice, a sporenje je, u najkraćem, nastalo oko toga ko i kako treba da preduzme brigu o njenoj ostavštini. Na jednoj strani našli su se oni koji su delom već započeli brigu o njenom umetničkom nasleđu, poput Fonda „Olga Olja Ivanjicki”, a na drugoj oni, među kojima je i Branđolica-Pavlović, koji smatraju da stručnjaci treba da preuzmu taj posao. Mišljenja im se, ipak, negde i podudaraju: zaostavština Olje Ivanjicki treba da bude pretvorena u muzej, slažu se i jedni i drugi.

Sama umetnica nekoliko puta je i u intervjuima govorila da joj je želja da osnuje sopstveni muzej i u njemu izloži svoja dela, ali i vredne slike svetskih majstora koje ima u kolekciji, svoju dokumentaciju, crteže, vredan porcelan, unikatnu garderobu, šešire, nameštaj, brojne sitne kućne predmete... Čuvena slikarka dobila je od Ministarstva kulture na trajno korišćenje zgradu na Kosančićevom vencu gde se nalazi njena imovina i gde bi trebalo da nastane i muzej.

Suzana Spasić, direktorka Fonda „Olga Olja Ivanjicki”, posle smrti slikarke izjavila je medijima da je fond direktan naslednik zaostavštine sa ciljem da preraste u muzej na Kosančićevom vencu. Sa Spasićevom juče nismo uspeli da stupimo u kontakt, budući da se na telefon fonda niko nije javljao, a nedostupan je bio i mobilni telefon njene pravne zastupnice.

– Ne želimo nikakvu korist za sebe, već samo da muzej vode stručne osobe i da on živi. Osoba koja sada vodi brigu o Oljinoj imovini i živi u stanu na Kosančićevom vencu upoznala je slikarku tek pre pet godina, obavljala je za nju tehničke poslove i nije dovoljno stručna da preuzme brigu o njenom umetničkom nasleđu. Ne znam ni po kom osnovu živi u njenom stanu. Na suđenju je na jednoj strani bilo troje, a nas sa druge strane – petoro, svi znamo Olju decenijama unazad, a na sledeće ročište doći će nas 14, pošto su mnogi prvog dana bili sprečeni da prisustvuju – kaže naša sagovornica.

Daira Branđolica-Pavlović dodaje da im je namera da obore usmeni testament na koji se druga strana poziva, a, kako naglašava, u tome će im pomoći i odgovarajuća dokumentacija koju su prikupili.

– Olja nikada nije govorila o pisanju testamenta i nije ga napisala, ali ideja o muzeju je stara 20 godina. Njena želja jeste bila da otvori muzej i ostavila je dovoljno sredstava da ga napravi na mestu trošne zgrade na Kosančićevom vencu, ali je čekala potrebne dozvole od gradske uprave. Mi samo želimo da se stvori muzej kakav je Olja Ivanjicki želela, da ga vode znalci, da se tu organizuju izložbe, da se pomaže mladim slikarima – rekla je Daira Branđolica-Pavlović.

Među onima koji su prisustvovali početku ostavinske rasprave nije bilo nikog od poznatih slikara ili istoričara umetnosti, kaže naša sagovornica, koja smatra da bi i Udruženje likovnih umetnika Srbije i umetnici trebalo da pomognu da se problem oko zaostavštine čuvene slikarke na najbolji način reši.

J. Beoković

[objavljeno: 05/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.