Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sude se s opštinom već 30 godina

Sudski spor između Opštine Petrovac na Mlavi i troje vlasnika eskproprisanog zemljišta i vodenice u selu Rašanac ušao je u treću deceniju i još mu se ne vidi kraj. Predmet je sada pred Vrhovnim sudom Srbije.

Problem je nastao daleke 1977. godine kada je doneta odluka o regulaciji korita reke Mlave od sela Rašanac u opštini Petrovac na Mlavi do sela Bradarac u opštini Požarevac. Tada je greškom službenika u opštini Petrovac na Mlavi u zahtevu za eksproprijaciju ispuštena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parcela 2840. Međutim, ovo zemljište ušlo je u kasacionu masu, pa je opština bila dužna da vlasnicima to nadoknadi u novcu ili drugom zemljištu. Kako to nije učinjeno, Draginja Đurić, koja je deo vodenice i zemljišta donela u miraz, preko supruga Živojina, u to vreme načelnika SUP Petrovac, tužila je opštinu 1978. godine da je bespravno ušla u njihov posed, minirala i porušila jaz, a samim tim onemogućila dotok vode i rad vodenice. Živojin Đurić priča da je opština na sve moguće načine pokušavala godinama da odloži donošenje presude i izvršenje tako da se spor otegao godinama.

– Zbog toga sam pisao krivične prijave trojici bivših predsednika opštine, a kako niko ništa nije preduzimao, da bih skrenuo pažnju na takav rad tužilaštva, tužio sam 1995. godine sebe za klevetu tih ljudi. U međuvremenu uspeo sam da naplatim štetu za porušeni vodenički jaz i most, ali za jarugu, u površini od 90 ari, kojom je voda Mlave dovođena do vodenice nisam dobio novac i spor je nastavljen – priča Đurić, i pokazuje brdo papira iz 30 godina dugog sudskog spora.

Živojin je već zašao u 83. godinu života, pa o parnici brine njegov sin Dragan, a povremeno se uključuje i unuk. Dragan priča da je dug za jarugu 273.500 dinara i da se iz dana u dan uvećava zbog kamate.

– Svi sudovi upoznati su s našim slučajem. Obavestila sam predsednicu Okružnog suda u Požarevcu, Opštinskom sudu u Petrovcu uputila sam zahtev za reviziju, a od Vrhovnog suda tražim da poništi odluku Okružnog suda. Obratila sam se i sudu u Strazburu i moj predmet je već dobio broj – kaže Živojinova supruga Draginja Đurić.

Vodenica stradala zbog „višeg interesa"

Draginja Đurić priča da je to bila vodenica za ponos koja je imala pet kamenova za meljavu i da su u nju dolazili pomeljari iz dve opštine.

– Kada su je eksproprisali, nismo imali pravo žalbe jer je to bio viši interes. Sećam se da su prilikom miniranja jaza stavili 500 kilograma eksploziva i da je od siline detonacije oštećen krov na vodenici i da su popucala prozorska stakla na kućama u Rašancu – kaže Draginja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.