Sud presudio: Kupusijada je Miloradova

Izvor: Mondo, 20.Dec.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud presudio: Kupusijada je Miloradova

Mrčajevci tužili Milorada Jevđovića tvrdeći da nije autor turističke priredbe u svom rodnom selu i izgubili spor.

Viši sud u Čačku odbio je tužbu Mesne zajednice Mrčajevci koja je tražila da se meštaninu Miloradu Jevđoviću (67) oduzme „Kupusijada“.

On je 2008. godine, kod Zavoda za intelektualnu svojinu, turističku priredbu u rodnom selu zaštitio kao svoje autorsko delo, i primoran je već drugi put da to pravo brani pred sudom.

Potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << isti spor Jevđović je već pravosnažno dobio pre dve godine, samo što je u ulozi tužioca bio grad Čačak. Viši sud i tada je odbio tužbu, a Apelacioni u Kragujevcu i žalbu gradske uprave Čačka na tu presudu. Ono što nije uspelo gradu sada je pokušalo selo Mrčajevci, ali sa istim rezultatom, mada ova druga presuda još nije stupila na snagu.

U sporu „MZ protiv Jevđovića“ tužilačka strana navodi da postoje „tvrdnje brojnih lica iz MZ Mrčajevci da tuženi nije autor dela koje je zaštitio kao svoje“. U tužbi se dodaje da MZ Mrčajevci ima pravni interes da ospori autorstvo svom seljaninu, „jer od 2008. godine nailazi na probleme u pogledu organizacije pošto se čeka odobrenje jednog čoveka da se priredba održi, u kom obliku, obimu i slično“.

Na raspravi u oktobru ove godine, Sud je izvršio uvid u članak objavljen u „Čačanskom glasu“ 17. septembra 2010. Tu se navodi da je „Dragoš Simović, novinar ’Sveta’, pre 25 godina imao ideju da se u Mrčajevcima organizuje festival narodne muzike i da je njegova ideja, kako to tvrdi pevač Miroslav Ilić, bila da to postane ’Kupusijada’ koja će se odvijati u duhu srpske tradicije, te da je Dragoš Simović na dve kucane strane ostavio kroki priredbe koji je stajao u fioci kod Jevđovića“.

Sud je, međutim, našao da MZ Mrčajevci nema legitimaciju za vođenje ovakvog spora, niti se izjašnjava koje treće lice bi moglo da se smatra autorom priredbe. Pravnici koji tuže Jevđovića kao da ne čitaju presude i obrazloženja, jer se u svakom sudskom spisu od tužioca (grad Čačak, MZ Mrčajevci) zahteva da kažu ko je izmislio „Kupusijadu“ ako nije Milorad.

„Ovlašćenje da tužbom traži da se utvrdi da tuženi nije autor ’Kupusijade’ jedino bi moglo imati fizičko lice koje sebe smatra stvaraocem tog autorskog dela“, ponavlja Viši sud u obrazloženju.

Ne želim nikakvu materijalnu korist od „Kupusijade“ već samo da priredbi vratim izvorni lik, jer je bila zamišljena kao smotra poljoprivrede, zanatstva i srpske tradicije, a ne kao vašar sa šatrama i robom iz Kine. Grad Čačak ima broje manifestacije koje služe samima sebi, ali nijednu koja bi privukla bar hiljadu ljudi. Nemam ništa protiv da grad prisvoji i ovu priredbu, ali ne da to učini nakaradno, kaže Milorad Jevđović za „Politiku“.

„Kupusijadu“ je 2003. godine osnovala grupa meštana Mrčajevaca, među kojima je bio i Jevđović, i priredba je već posle nekoliko godina beležila posetu od čak 100.000 gostiju za tri dana. Jedan od njenih utemeljivača Miloljub Milenković Grof kaže da je priredba postala „vašar koji se može videti svakog petka ili verskog praznika, sa prasićima, roštiljem i kineskim tezgama“ i ističe:

"Hteli smo da napravimo sokake kaldrmisane kamenom sa Morave i svaki da dobije ime po sorti kupusa, srpski ambijent s kraja 19. i početka 20. sa pročeljem i kačarama za izlaganje vina i rakije. Sa verigama gde će žene kuvati i prodavati ajvar i pekmez. Želeli smo praznik kupusa, proizvođača i zadruga, a dočekali da ove godine ne bude ni smotre vodećih ratara, niti su proglašeni najveća glavica ni njiva sa najboljim prinosom".

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.