Sud pravde u Hagu: Završena usmena rasprava, presuda do 2015.

Izvor: BKTV News, 01.Apr.2014, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud pravde u Hagu: Završena usmena rasprava, presuda do 2015.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas je okončana jednomesečna usmena rasprava u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Nakon završne reči koju je izložio hrvatski pravni tim predsednik MPS Peter Tomka je zaključio raspravu u tom sporu koji je pokrenut pre 15 godina, 1999. podnošenjem hrvatske tužbe, na koju je Srbija odgovorila protivtužbom 10 godina kasnije.
Konačna presuda, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na koju ne postoji pravo žalbe, prema očekivanju stručnjaka, mogla bi da bude javno objavljena do kraja ove ili početkom 2015. godine i biće obavezujuća za obe države.
Pošto je usmena rasprava završena, sud danas na svom sajtu treba da objavi iskaze svedoka i veštaka priložene u pisanoj formi, a skida se i embargo sa obljavljivanja iskaza svedoka Hrvatske koji su ispitani unakrsno tokom usmene rasprave.  Svedoci srpske strane nisu unakrsno ispitivani.
Srbija je u svojoj završnoj reči u petak od MSP zatražila da operaciju “Oluja” koju su izvršile oružane snage Hrvatske proglasi za genocid nad sprskim narodom i tu državu proglasi krivom zbog kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.

Pored toga, protivtužbenim zahtevom Srbija je predložila da MSP presudom obaveže Hrvatsku na reparacije Srbima iz Krajine zbog zločina koje su pretrpeli tokom “Oluje”.
Izlažući protitužbeni zatev Srbije šef srpskog pravnog tima Saša Obradović rekao je da Srbija traži i da se omogući slobodan povratak Srbima koji se još nisu vratili u Hrvatsku, da “Oluja” prestane da se slavi kao nacionalni praznik u Hrvatskoj, kao i da se kazne svi izvršioci zločina.
Što se tiče hrvatske tužbe, sprski pravni tim je tražio da ona bude odbačena, jer Srbija ne može da odogvara za dela koja su izršena pre njenog nastanka kao države 27. aprila 1992. godine.
Alternativno, ako sud ipak nađe da ipak ima nadležnost za period pre tog datuma, onda da tužbeni zahtev Hrvatske bude odbijen, jer nema svoj osnov ni u cinjicama ni u pravu, poručio je Obradović.
Predstavnici hrvatskog pravnog tima danas su odgovarali na srpske optužbe tvrdeći da Oluja nije bila genocid, da bi na kraju od suda zatražii da odbije srpsku tužbu.

Predstavnik tima iz hrvatske, američki advokat Kier Starmer, poručio je čak da oslobađajuća presuda Haškog tribunala u predmetu “Gotovina i drugi” predstavlja sama po sebi kraj protivtužbe Srbije pred ovim sudom.
On je, takođe, kritikovao tezu Srbije o prekomernom granatiranju gradova u Krajini navodeći da se “iz posljednjih usmenih izlaganja pravnog tima Srbije može zaključiti da je Srbija izgubila veru u svoju protivtužbu”, izvrćući reči članova srpskog pravnog tima.
U tom maniru govorio je i njegov timski kolega Filip Sands navodeći da je pravni tim Srbije u petak “potpuno odustao od pokušaja da uveri Sud da je granatiranje četiri grada u Krajini bilo nezakonito”, već da kako je ukazao novu teoriju sada temelji da je to “genocidno u svojoj prirodi”.
Sands je, takođe, ocenio kao nedolično napadanje pokojnog hrvatskog predsednika Hrvatske Franju Tuđmana od strane srpskog tima, navodeći da poređenje Tuđmana sa nacistima i njihovim planiranjem “konačnog rešenja židovskog pitanja” uopšte ne zaslužuje odgovor hrvatske strane.
Šefica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić Grotić, koja je iznela poslednju reč u odbranu Hrvatske, tvrdila je da Srbija manipuliše brojkama nestalih napominjući da je Hrvatska MSP-u pre dve sedmice predala jedini verodostojni dokument s brojem nestalih.
“Taj broj je 1663 i uključuje sve nestale osobe na području RH od 1991. do 1995., ukljućujući i Hrvate i Srbe i građane drugih nacionalnosti”, navela je Crnić Grotić.
Tokom čitavog sukoba ubijeno je ili nestalo 6.361 Srba, dok Komisija za nestala lica još traga za više od 1.700.

Prema Izveštaju generalnog sekretara UN, od 18. oktobra 1995, oko 200.000 krajiških Srba pobeglo je pod napadom hrvatskih vladinih snaga. Takođe 1931. godine Srbi su činili gotovo 20 odsto od ukupnog stanovništva Hrvatske u okviru Kraljevine Jugoslavije, a prema popisu iz 2011. oni su na nivou od 4,36 odsto od ukupnog broja hrvatskog stanovništva. Trenutni broj etničkih Srba u Hrvatskoj je tri puta manji od njihovog broja 1991. godine.
Usmenom raspravom okončano je sučeljavanje argumenata i dokaza dve strane u sporu koji je počeo još 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije.
Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine.
Srbija je odgovorila kontratužbom koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.
Sud će narednih meseci odmeravati dokaze i utvrditi da li su Hrvatska, odnosno Srbija, kao države prekršile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odnosno izvršile genocid na teritoriji Hrvatske u periodu koji je obuhvaćen tužbom i kontratužbom od 1991. do 1995. godine.
Tek ukoliko presudom bude utvrđeno da je postojala odgovornost pojedine države za genocid, moglo bi da se pokrene i pitanje naknade štete.
O tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije odlučivaće ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hoc sudija iz Srbije i Hrvatske.
Izvor: tanjug.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.