Sud poništio bankrot„Jugoalata”

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud poništio bankrot„Jugoalata”

Većinski vlasnik, zadovoljan odlukom Ustavnog suda Srbije, najavljuje oporavak poznatog novosadskog preduzeća

Novi Sad – Ustavni sud Srbije poništio je odluku o bankrotu fabrike reznog i specijalnog alata „Jugoalat“ u Novom Sadu. U obrazloženju presude navedeno je da su Privredni sud u Novom Sadu i Privredni apelacioni sud u Beogradu kršili ustavno pravo na pravično suđenje Spasoja Jakovljevića, većinskog vlasnika ove firme pre uvođenja stečaja, a zatim i proglašenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bankrota. Odluka Ustavnog suda stigla je gotovo u poslednji čas, pošto je celokupna imovina preduzeća trebalo da bude prodata 6. aprila.  

– Zadovoljan sam što je pravda pobedila. Da je suprotno, svi bismo bili na gubitku – država, radnici i ja. Otvoreno sumnjam da je neko nameračio da budzašto dobije „Jugoalat“. Hteli su da preduzeće, koje ima 25.000 kvadrata zemljišta i 18.000 kvadrata pod halama, prodaju za svega 4,3 miliona evra, a ja sam angažovao stručnjake koji su procenili da vredi 18 miliona evra, i to bez mašina i zaliha, koje su tada iznosile oko tri miliona evra – ističe Jakovljević.

On je većinski vlasnik „Jugoalata“, preduzeća koje je osnovano još 1935. godine kao prvo na Balkanu u svojoj branši, postao 2009. godine kada je na berzi kupio 63 odsto akcija. Ostatak od 30 odsto pripada malim akcionarima, a sedam odsto Erste banci. Prethodni većinski vlasnik firme, koja je privatizovana četiri godine ranije, bio je Slavko Božić, za čije vreme su napravljena velika dugovanja. Stečaj je proglašen 2. juna 2010. godine, posle zahteva dvojice radnika zbog neisplaćenih zarada iz tog perioda.

– Zatražiću kompletnu reviziju celog postupka, od uvođenja stečaja pa nadalje. Bilo je izmišljenih poverilaca, ali i drugih mutnih radnji, tako da mislim da ima posla i za policiju – kategoričan je Jakovljević.

Da su se neke čudne stvari događale oko „Jugoalata“ upućuje ga i obrazloženje odluke sudija Ustavnog suda Srbije, u kojem se navodi da je sudija Privrednog suda u Novom Sadu Vladislav Kurtek u martu prošle godine pogrešno upotrebio diskreciono pravo kada je odbio plan reorganizacije koji je podneo Jakovljević. Iako je taj plan prihvatila većina poverilaca, sudija je ipak odlučio da proglasi bankrot!

Većinski vlasnik novosadskog „Jugoalata“, čiji je ogroman kapital i svetski poznato ime, kaže da preduzeće ima šansu za oporavak i posle pauze od godinu dana. Poveriocima će ponovo podneti plan reorganizacije, koji podrazumeva proizvodnju namenjenu ruskom tržištu, o čemu ima sklopljen ugovor sa tamošnjim partnerom.

 – Imam mogućnost plasmana naše kompletne godišnje proizvodnje u Rusiju. Za alatom koji smo proizvodili takođe postoji potražnja i na domaćem tržištu. Samo će za izgradnju Žeželjevog mosta u Novom Sadu trebati mnogo alata, i tu bismo mogli da plasiramo dobar deo naše proizvodnje – objašnjava Jakovljević.

------------------------------------------------

Stečaj i hipoteka

Stečaj u „Jugoalatu“ je uveden odlukom Privrednog suda u Novom Sadu na predlog dvojice radnika koji su potraživali po milion dinara. Zahtev je podržala i većina drugih zaposlenih, kao i Erste banka, koja je od preduzeća potraživala 1,2 miliona evra na ime hipoteke. Jakovljević tvrdi da su dugovanja prema radnicima bila „naduvana“, jer su pojedini od njih više puta naplaćivali svoja potraživanja, a da je hipoteka stavljena nezakonito.

M. Mijušković

objavljeno: 27.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.