Sud:Marjanović pravosnažno u pritvoru do 10. marta

Izvor: Mondo, 02.Feb.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud:Marjanović pravosnažno u pritvoru do 10. marta

Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za ubistvo supruge Jelene na nasipu u Borči, produžen je pritvor za tri meseca i prema pravosnažnom rešenju može da traje do 10. marta, do kada se očekuje i i odluka tužilaštva da li će podići optužnicu.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Naime, drugostepeno veće Apelacionog suda u Beogradu potvrdilo je novo rešenje prvostepnog veća tog suda kojim je Marjanoviću produžen pritvor za još tri meseca, rekla je za Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << portparol tog suda Mirjana Piljić.

Pritvor je Marjanoviću prvobitno bio produžen za tri meseca 8. decembra 2017, ali je to rešenje bilo ukinuto i vraćeno na ponovno odlučivanje.

Novo rešenje prvostepenog veća od 19. januara, današnjom odlukom suda je potvrđeno i ne može se više napadati žalbama.

U obrazloženju odluke drugostepenog veća Apelacionog suda se navodi da je pravilno prvostepeno veće našlo da i dalje stoje zakonski razlozi za produženje pritvora Marjanoviću.

Oba veća suda su saglasna da su u toku krivičnog postupka prikupljeni novi dokazi protiv Marjanovića "koji svi zajedno i u svojoj međusobnoj povezanosti jasno ukazuju na osnovanu sumnju da je ovaj okrivljeni izvršio krivično delo teško ubistvo za koje je propisana kazna preko 10 godina".

"Način izvršenja krivičnog dela i težina nastale posledice doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivicnog postupka, imajući u vidu da je ubistvo Jelene Marjanović izazvalo veliku pažnju javnosti koja od trenutka pronalaska njenog beživotnog tela još uvek traje", navodi se u potvrđenoj odluci suda.

Dodaje se da se o ovom slučaju svakodnevno piše u svim elektronskim i štampanim medijima, pa bi po oceni suda puštanjem Marjanovića da se brani sa slobode "javnost bila uznemirena u meri koja bi mogla ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka".

Takođe, s obzirom da je Marjanović pre hapšenja (u septembru 2017. godine) bio prisutan u javnosti i da se izjašnjavao o ubistvu supruge, po mišljenju suda ukoliko bude pušten na slobodu on bi mogao da nastavi sa javnim istupanjem i izjašnjavanjem o elementima krivičnog dela, što bi prema zaključku suda, takođe ugrozilo nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka.

Protiv Marjanovića je u toku istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog krivičnog dela teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Prema zakonu, okrivljeni može da bude u pritvoru šest meseci bez optužnice, a nakon toga tužilaštvo ili podiže optužnicu ili mu se ukida pritvor i pušta se na odbranu sa slobode.

Pošto 10. marta ističe šestomesečni rok, do tada se očekuje odluka tužioca o optužnici.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj u Srbiji već skoro dve godine i prate ga razne verzije o identitetu izvršioca, kao i načinima i mestu izvršenja zločina.

Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva.

On je i pre toga bio privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.