Subvencije za mleko uskoro tri puta veće

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije za mleko uskoro tri puta veće

Mleka u Srbiji ima dovoljno, samo treba stvoriti uslove da ono umesto na pijace stiže do mlekara, što u najvećoj meri zavisi od odnosa između proizvođača i prerađivača mleka koji treba da sednu i dogovore se oko povećanja otkupne cene sirovog mleka, tvrdi u intervjuu za Press ministar za poljoprivredu Saša Dragin. On ponavlja da je za krizu na tržištu mleka odgovoran monopolski položaj „Denjub fuds grupe".Mnogi proizvođači i mlekare >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << krive državu za nestašice zbog niskih subvencija?
- U presudi Upravnog suda stoji da je za krizu na tržištu mleka odgovoran monopolski položaj „Denjub fuds grupe", zbog ugovora štetnih po proizvođače mleka, pa su poljoprivrednici odustajali od proizvodnje mleka. U otežanim uslovima privređivanja sa smanjenim agrarnim budžetom, Ministarstvo poljoprivrede je prinuđeno da redefiniše prioritete svojih aktivnosti i istovremeno obezbedi osnovne uslove za ostvarenje strateških ciljeva u sektoru poljoprivrede.
Proizvođači tvrde da im je sve ispod pet dinara premija po litri mleka malo. Da li nameravate da povećate premije za mleko?
- Ministarstvo poljoprivrede će premiju za mleko nakon usvajanja rebalansa uvećati gotovo za tri puta u odnosu na sadašnjih 1,5 dinara, i to će važiti i za pravna i za fizička lica.
Zašto su subvencije za mleko u poslednje dve godine smanjene za 840 miliona dinara na godišnjem nivou?
- Iznos finansijskih sredstava koji je realizovan po osnovu Uredbe o premiji za mleko u prethodnim godinama je različit iz godine u godinu, imajući u obzir različit iznos premije po litru predatog mleka. Tržišne mere su se ogledale pre svega u premiji za mleko i izvoznim subvencijama, dok su se strukturalne ogledale u podršci podizanju mlekarskih farmi i podršci nabavke opreme za mužu.
Od kada ste vi ministar, broj krava smanjen je za 157.000 grla. Za deset godina od 1990. do 2000. godine broj krava je smanjen za 120.000.
- Od 2008. broj krava smanjen je za 53.000 grla. Klanje krava u poslednjih nekoliko godina je pre svega posledica promena koje su zahvatile celokupan mlekarski sektor. U tom periodu su velike mlekare odbacile veliki broj malih proizvođača u cilju smanjenja troškova proizvodnje, pa su ovi često potpuno prekidali sa proizvodnjom. Smanjenje broja grla nije dovelo do značajnog smanjenja proizvodnje mleka, jer se u istom periodu povećala prosečna proizvodnja mleka po grlu.
Da li se planira uvoz junica?
- Planiramo da i u narednoj godini, uredbom kojom se subvencioniše nabavka visokosteonih junica, podržimo proizvođače mleka tako što će oni farmeri koji kupuju osnovno stado dobiti bespovratna sredstva od države u određenom procentu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.