Studiranje u Srbiji najskuplje u ex-Yu

Izvor: BKTV News, 29.Maj.2012, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studiranje u Srbiji najskuplje u ex-Yu

Dok je prva godina studija za sve brucoše u Hrvatskoj besplatna, novu generaciju samofinansirajućih studenata u Srbiji čekaju paprene školarine.
Cene se kreću od 45.000 do 240.000 dinara i do upola su više nego u ostalim državama u regionu.
U Srbiji, gde je prosečna zarada nešto veća od 350 evra, studenti arhitekture plaćaju školarinu od 2.400 evra, odnosno šest prosečnih plata. Ipak, loši uslovi studiranja, polovično uvedena Bolonjska deklaracija i problemi prilikom zapošljavana >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << problemi su koji muče sve.
Iako sve države u regionu imaju znatno više prosečne zarade, Hrvati u proseku zarađuju oko 700 evra, Crnogorci 500, a Bosanci nešto više od 400 evra, cena godine studija često je niža nego u Srbiji.
'Još pre dve godine hrvatska vlada uvela je besplatno studiranje za sve brucoše. Zvuči kao utopija, ali samo dok si brucoš jer mnogi fakulteti već naredne godine imali dovoljno novca da u narednu godinu upišu studente koji su stekli uslov za to kao brucoši', objašnjava Josip Štrak, student ekonomije u Zagrebu.
Finansiranje studija u Zagrebu i Sarajevu ne svodi se na to da roditelji daju novac umesto države. Visina školarine zavisi od prethodnog uspeha, pa je najboljih deset odsto u potpunosti oslobađeno plaćanja školarine, sledećih 40 odsto plaća od nula do punog iznosa, a ostatak plaća pun iznos.
Sa druge strane, slično kao i u Srbiji, studenti su u istraživanjima uglavnom žale da ne dobijaju dovoljno za novac koji daju, da ima fakulteta gde stvari dobro funkcionišu, ali da ima i onoga dobro poznatog i kod nas - različiti kriterijumi kod ispitivanja, neujednačenost gradiva...
Školarina za samofinansirajuće studente u RS nije menjana pet godina i na većini fakulteta iznosi 220 evra. U Sarajevu svi redovni studenti plaćaju participaciju u visini od 50 evra, a školarine su od 400 evra na fakultetima društvenih nauka do 1.500 evra na Medicinskom fakultetu. Sarajevski mediji pišu da ima dosta problema sa akreditacijom fakulteta te se mnogo gubi na kvalitetu nastave.
Izvor: 24 sata
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.