Studentkinja iz Vijetnama: Srećna sam što sam u Čačku

Izvor: RTS, 25.Sep.2017, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studentkinja iz Vijetnama: Srećna sam što sam u Čačku

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, u okviru evropskog programa Erazmus plus, boravi studentkinja iz Vijetnama koja pohađa trogodišnje doktorske studije na italijanskom univerzitetu u Breši. Dvomesečni boravak koristi i za istraživanja, ali i za upoznavanje Srbije i Čačka.
Hijen ništa nije znala o Srbiji i pomalo se, kako kaže, plašila kako će izgledati njen boravak u Čačku. Ipak, brzo se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navikla a u tome joj pomažu kolege sa fakulteta.

Za susret sa ekipom RTS-a odabrala je šetalište pored reke gde provodi dosta vremena.
"Vrlo sam srećna što sam ovde, hrana je odlična, divni ljudi, svuda me vode sa sobom. Ovde je priroda veoma živopisna, šetala sam pored reke i u Čačku i u okolini, pela sam se na obližnje planine. Mnogo mi se sviđa ovde. Mogu da kažem da mi je boravak ovde jedno od najlepših iskustava ove godine", rekla je Hijen Ti Nujen, studentkinja iz Vijetnama.
Reka Zapadna Morava tema je i istraživačkog rada koji Hijen priprema na čačanskom Tehničkom fakultetu. Sa mentorkom Snežanom Dragićević trenutno prikuplja podatke potrebne za analizu sedimenata u slivu ove reke.
Prf. dr Snežana Dragićević, prodekanka za finansije i saradnju sa privredom FTN u Čačaku, kaže da je studentkinja iz Vijetnama simpatična, ambiciozna i komunikativna osoba.
"Saradnja nam je za sada odlična. Nadamo se da će rezultati do kojih dođemo uspeti da reše problem odmuljavanja jezera koja su za sada ugrožena posedovanjem mulja, odnosno njihova akumulacija nije u punoj funkciji", rekla je prof. Dragićević.
Poslednjih nekoliko godina Fakultet tehničkih nauka u Čačku dosta radi na povećanju akademske mobilnosti kako studenata tako i profesora.
"Mi smo već imali nekoliko studenata iz Italije, imamo u najavi već studente iz nekih drugih evropskih zemalja, a u ovom momentu imamo dvoje naših studenata koji su na Univerzitetu u Lisabonu i na univerzitetu u Portu", rekla je prof. dr Danijela Milošević, prodekanka za nauku FTN.
Pored istraživačkih obaveza na fakultetu, Hijen se u slobodno vreme bavi pešačenjem, plivanjem i trčanjem. Naučila je i neke srpske reči. 
Krajem oktobra Hijen se vraća u Italiju gde nastavlja doktorske studije. Pre toga, sa kolegama i prijateljima, koje je upoznala u Čačku, oprostiće se žurkom na koju je pozvala i našu ekipu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.