Studenti na pragu nove akademske godine

Izvor: RTS, 01.Okt.2017, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti na pragu nove akademske godine

Za oko 250.000 akademaca u Srbiji sutra zvanično počinje nova akademska godina. Većini će to biti i prvi radni dan. Nova generacija akademaca studiraće po novom Zakonu o visokom obrazovanju, kojim je, između ostalog, predviđeno da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 bodova.
Studenti generacije kažu da je za dobar prosek tokom studija potrebno dosta truda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i dosta sreće. Onda, kažu, stiže i posao.

"Ja sam prvo stažirala. Radim sad u Ministarstvu građevinarstva u direkciji za vodne puteve i stažirala sam par meseci da bih tek nakon toga dobila posao, tako da se trud isplatio", kaže Milica Gacić koja je završila Geografski fakultet sa prosekom 9,55.
Isidora Jakovljević koja je takođe završila Građevinski fakultet sa prosek 9,78 ističe da je želela da studira nešto što je praktično. 
"Želela sam da studiram nešto što ima neku primenu u realnom životu, odatle građevina i inženjerstvo i sve u svemu, ne kajem se što sam to upisala", napominje Jakovljevićeva. 
U Srbiji studira oko 250.000 akademaca, od toga se 100.000 školuje na Univerzitetu u Beogradu.
"Poruka studentima Univerziteta u Beogradu je da su napravili pravi izbor dolazeći na Univerzitet u Beogradu, na jedan od 31 fakulteta i da je veoma važno da od samog početka ispunjavaju sve obaveze i da će im studije onda biti i mnogo lakše", kaže rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević. 
Sa novom akademskom godinom stiže i novi Zakon o visokom obrazovanju. U resornom ministarstvu očekuju i bolje povezivanje sa privredom, pa brucošima savetuju da se onome što su upisali posvete sa puno volje.
"Da naravno završe željene fakultete i verujemo da će u godinama koje slede, uz uspostavljanje saradnje sa privredom i usmeravanje obrazovnih aktivnosti ka potrebama privrede, da naprave pravi izbor i da će naći posao koji vole i žele da rade", dodaje pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Mandić. 
A da bi ispunili nastavne planove i studentima olakšali školovanje, nastava već traje na Ekonomskom, Matematičkom, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novi Zakon o visokom obrazovanju pred brucišima

Izvor: RTS, 02.Okt.2017, 12:56

Za oko 250.000 akademaca u Srbiji i zvanično počela nova akademska godina. Većini će to biti i prvi radni dan. Međutim, deo studenata već ima predavanja, jer da bi ispunili nastavne planove, profesori gotovo dve nedelje drže predavanja na Ekonomskom, Matematičkom, Elektrotehničkom i Mašinskom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.