Strašno: Još tri nova slučaja nasilja u porodici!

Izvor: Mondo, 22.Maj.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strašno: Još tri nova slučaja nasilja u porodici!

Pripadnici šabačke policije uhapsili su R.A. (55) i zadržali D.K. (25), obojica iz okoline Šapca, zbog nasilja u porodici, saopšteno je danas iz Policijske uprave u tom gradu. I u Novom Pazaru uhapšena još jedna osoba.

Foto: thinkstock/guliver/gettyimages

Policija R.A. sumnjiči da je najpre verbalno, a zatim i fizički napao svoju nevenčanu suprugu.

Po nalogu zamenika osnovnog javnog tužioca, on je uhapšen i sproveden u Osnovno javno tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Šapcu gde mu je, nakon saslušanja, određen pritvor.

D.K. se tereti da je juče, uz uvrede i pretnje smrću, tražio roditeljima novac, a zatim i fizički napao svoju majku.

Njemu je, u konsultaciji sa zamenikom javnog tužioca u Šapcu, određeno zadržavanje do 48 sati.

I novopazarska policija uhapsila je jednu osobu zbog nasilja u porodici.

Uhapšen je D.N. (37) iz tog grada koji se tereti da je duži vremenski period maltretirao i tukao svoju suprugu.

Po nalogu nadležnog tužioca, uhapšenom je određen pritvor do 48 sati, a o celom slučaju obavešten je Centar za socijalni rad.

"NASILJE NAD ŽENAMA ODGOVORNOST SVIH"

Potpredsednica Vlade i koordinatorka vladinog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da celo društvo mora da se bori protiv nasilja nad ženama i da više nijedna žena u Srbiji ne sme biti ubijena u porodičnom i partnerskom nasilju.

"Suština borbe protiv nasilja nad ženama je okupljanje celog društva. Na tome moraju da rade država, vladine institucije, nevladine organizacije, mediji i da zajedno menjamo kulturološki fenomen koji postoji u Srbiji", rekla Mihajlović Tanjugu u Pećincima.

Ona je rekla da je porazno da je za samo pet meseci ove godine u Srbiji ubijeno 26 žena, a prošle godine 23.

Ministarka je dodala da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost formirano kako bi se radilo na poboljšanju i unapređenju položaja žena, a da je potrebno, između ostalog, uskladiti porodični i krivični zakon.

Kako je istakla, formirana je i radna grupa koja se bavi rešavanjem i prevencijom tog problema.

Neophodno je, kako je navela, uvesti i centralni SOS telefon za ugrožene žene i otvoriti još sigurnih kuća, ali je suština borbe protiv nasilja nad ženama okupljanje celog društva.

Mihajlović je navela i da se u prethodnom periodu povećao broj žena koje prijavljuju nasilje u porodici, ne zato što je više žena koje trpe nasilje, nego zato što su one osvešćenije i veruju da mogu da dobiju adekvatnu pomoć.

Kao primer Mihajlović je navela Sombor u kojem sistem, odnosno policija, tužilaštvo, opština i socijalne ustanove, funkcioniše.

"Zalažemo se da se u narednih godinu dana formira Koordinacioni krizni štab u kom će biti okupljene sve institucije društva koje će stalno raditi na zaštiti žena i borbi protiv nasilja", rekla je Mihajlović.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.