Izvor: Blic, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani jezik uz pomoć zmajeva

Strani jezik uz pomoć zmajeva

BEOGRAD - Engleski, nemački, francuski i ruski jezik prvaci će imati mogućnost da od septembra uče iz slikovnica uz koju će dobiti radne listove i audio kasetu, odnosno CD sa snimljenim pesmicama, dijalozima, pričama na stranom jeziku. Jezik će učiti kroz igru i dogodovštine glavnih junaka, sa kojima će moći da se identifikuju jer oni prolaze kroz životne situacije koje mališani inače svakodnevno doživljavaju. Jedan od udžbenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji se posebno dopao nastavnicima na jučerašnjem predstavljanju udžbenika za prvi razred u Domu sindikata zove se 'Tam-tam', a izdala ga je 'Narodna knjiga', koja se ove godine prvi put oprobava na ovom planu.

- Udžbenik je dobio ime po istoimenom instrumentu koji su plemena nekada koristila kao sredstvo komunikacije. Izradili smo ga u ovakvoj formi jer ne želimo da dođe do favorizovanja jezika, kao što se to do sada činilo. Tako i naslov miri latinicu i ćirilicu. Na naslovnoj strani udžbenika nalazi se šest mališana - tri dečaka i tri devojčice. Oni su glavni likovi, različitih karaktera, koje dete prati kroz različite životne situacije u školi, porodici, sa drugovima, u naselju i tako uči jezik. Glavna junakinja Lili posebno se razlikuje od ostalih, ima natprirodne moći, što će se deci posebno dopasti. Knjiga sadrži i civilizacijske elemente kako bi dete razlikovalo jezik i prepoznavalo karakteristike zemlje čiji jezik uči - predstavila je udžbenik autor Aleksandra Begović.

Deca neće pisati i čitati već će uz pomoć slika i zvuka sa kasete ili CD-a komunicirati, pevati, igrati se, bojiti, seckati, lepiti, dodaje ona. Kasetu i CD sa snimljenim pesmicama, razbrajalicama, dijalozima, recitacijama koje su snimili izvorni govornici tog stranog jezika, oni će moći da ponesu kući i tamo nastave sa učenjem sa bratom, sestrom, roditeljima, bakom, dekom.

Uputstva o tome šta treba da radi, dete će dobijati od tri mala zmaja, koja se nalaze na početku svake lekcije - jedan sluša, drugi gleda, treći drži megafon - to će detetu biti znak da treba to isto da radi u toj lekciji.

- Početak svake lekcije je strip sa dogodovštinama glavnih junaka. Posle svake lekcije napravili smo mali test znanja koji nastavnik neće ocenjivati. Zahvaljujući tom mini testu dete će moći samo sebe da oceni, samo će znati koliko je naučilo - kaže Begović.

Cena udžbenika sa kasetom ili CD-om je 195 dinara, a uz njega ide i priručnik za nastavnike od 130 dinara.

Udžbenik za učenje stranih jezika izradila je i grupa autora Zavoda za izdavanje udžbenika. Ovaj udžbenički komplet sadrži takođe slikovnicu, ali je ona drugačija za svaki jezik. Prednost ovog izdavača je što je izradio udžbenike, radne listove i audio materijal, ne samo za četiri pomenuta jezika već i za italijanski i španski koji su sve popularniji u našoj zemlji. J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.