Izvor: Danas, 30.Mar.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stomatolozi "očistili" račun doma zdravlja

Račun beogradskog Doma zdravlja "Stari grad" je tri i po meseca u blokadi zbog prinudne naplate zarada stomatologa. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) od 15. decembra 2014. na račun ovog doma zdravlja ne uplaćuje novac za nabavku osnovnih sredstava, te je on ostao bez reagenasa za laboratoriju, a prošle sedmice i bez igala za vađenje krvi.

Direktorka Doma zdravlja "Stari grad" Vesna Janjušević objašnjava za Danas kako je došlo do ove situacije, napominjući >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da bi mnoge domove zdravlja u Srbiji mogla zadesiti slična sudbina.

- Plate zaposlenima u stomatološkoj poliklinici "Mažestik", koja radi u sklopu našeg doma zdravlja, od 2006. godine ne isplaćuje RFZO. Prema tadašnjem Zakonu o zdravstvenom osiguranju, brojne kategorije stanovništva više nisu mogle da dobijaju besplatne stomatološke usluge. Tada je Ministarstvo zdravlja poslalo dopise domovima zdravlja da naprave anekse ugovora sa  stomatolozima i da oni ubuduće ne primaju platu, već zaradu u procentima, od usluga koje naplate pacijentima - objašnjava Janjušević.

Ustavni sud 2013. godine, pak, donosi odluku da takav način isplate nije u skladu sa Ustavom, i da stomatolozi, iako ne primaju platu od RFZO, ubuduće moraju da primaju platu, a ne zaradu na procenat.

- Ta sredstva je morao da im obezbedi dom zdravlja, a mi nemamo toliku zaradu. Od stomatoloških usluga mesečno zaradimo oko četiri miliona dinara, a samo za plate i putne troškove 63 stomatologa treba izdvojiti 5,5 miliona dinara. Takođe, platežna moć stanovništva je sve manja i ljudi sve ređe idu kod zubara. Zarada od stomatoloških usluga je prošle godina bila manja za 19 miliona dinara u odnosu na 2013. godinu To su sve razlozi zbog kojih su plate stomatologa počele da kasne - naglašava Janjušević.

Na osnovu izmena i dopuna Zakona o radu, usvojenih prošle godine, stomatolozi su dobili mogućnost da angažuju privatnog izvršitelja za prinudnu naplatu.

- Izvršitelj je krajem prošle godine ušao na račun Doma zdravlja i počeo da skida pare. Pritom je uzeo ogromnu proviziju. Skinuo je 17 miliona dinara sa našeg računa, za sebe na ime usluga uzeo pet miliona, a 12 miliona je ostalo za plate stomatologa. Zbog skidanja sredstava, račun nam je od 15. decembra u blokadi, pa nam RFZO ne uplaćuje sredstva za osnovne potrebe, već zavisimo od donacija - ističe Janjušević. Ona dodaje da problem traje dugo, jer ne postoji saglasnost o tome ko je nadležan da ga reši.

- Problem sa spornim zakonom iz 2006. napravilo je tadašnje Ministarstvo zdravlja, a osnivač našeg doma zdravlja je Grad Beograd - naglašava Janjušević dodajući da je do sada poslala osam dopisa i jednima i drugima, i da bi problem uskoro morao da se reši, jer slična sudbina može da zadesi i druge domove zdravlja širom Srbije.

RFZO: Dugovanja najčešći problem

U RFZO kažu za Danas da se, prema zaključku Vlade, ustanovama u blokadi prenose sredstva za plate, prevoz, jubilarne nagrade i otpremnine, na račun koji je oslobođen blokade. "Sredstva za lekove, sanitetski i potrošni materijal se ne prenose, jer ne postoji zaključak Vlade za 2015", objašnjavaju u RFZO i dodaju da su najčešći problemi ustanova u blokadi neugovoreni radnici i dugovanja prema dobavljačima za lekove, sanitetski, potrošni i medicinski materijal.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Račun DZ "Stari Grad" u blokadi

Izvor: B92, 30.Mar.2015

Račun DZ "Stari Grad" je od sredine januara blokiran zbog prinudne naplate novca za plate stomatologa koje se ne finansiraju iz RFZO...Dom zdravlja "Stari grad" trenutno opstaje zahvaljujući donatorima, a najugroženiji je rad laboratorija pa prednost imaju hitni slučajevi...Prazne čekaonice i tek...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.