Stogodišnja haubica u centru Vojvoda Stepe

Izvor: RTS, 12.Nov.2018, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stogodišnja haubica u centru Vojvoda Stepe

Selo Vojvoda Stepa je jedno od nekoliko sela u Banatu koje su napravili dobrovoljci Prvog svetskog rata. Njihovi potomci čuvaju sećanje na pretke, a u centru sela postavljena je haubica stara stotinu godina.
Milan Popović ima 88 godina, a njegov otac Vladimir bio je u armiji kojom je komandovao vojvoda Stepa Stepanović. I jedan je od 397 dobrovoljaca koji je za zasluge u ratu dobio zemlju i pravo da gradi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kuću u današnjem selu Vojvoda Stepa.

"I onda su ljudi pravili kuće od zemlje, nabijali. Nabijača, kako bi rekli. I polako, jedan po jedan pravilo se to. Za nekoliko godina su skoro svi napravili kuće i nije bilo patosa, parketa, sijalice ni ništa. Bilo nas je dosta dece, radilo se, mučili se", kaže Milan Popović.
Spomen kompleks u centru sela posvećen osnivačima naselja dobio je poklon od Vojnog muzeja u Beogradu.
"Karakteristika ovog topa da je proizveden tačno pre sto godina, 1918. godine, da je remontovan 1943. u toku Drugog svetskog rata i da je učestvovao u oslobađanju Beograda 1944. godine", objašnjava Branko Savić, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljca 1912-1918.
Stepa Stepanović je simbol pravičnosti, kaže glumac Lepomir Ivković uz priču o vojvodinoj prvoj penziji.
"Vojvoda Stepa je verovali ili ne, prekorio poštara, prekorio Vladu tada. Zašto toliko velike penzije daje i naredio da se njegova penzija prepolovi", navodi Lepomir Ivković.
U srednjem Banatu dobrovoljci su između dva rata osnovali četiri sela: Aleksandrovo, Banatsko Karađorđevo, Vojvoda Stepu i Banatsko Višnjićevo.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.