Stipendije učenicima iz hraniteljskih porodica

Izvor: RTS, 28.Jul.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije učenicima iz hraniteljskih porodica

Talentovanim učenicima i studentima koji se nalaze na smeštaju u hraniteljskim porodicama uručene su stipendije na osnovu kojih će njih 10 dobijati mesečno po 10.000 dinara od jula do decembra ove godine.
Stipendije, koje dodeljuje Udruženje osiguravača Srbije, već je dobilo 30 mladih – deset učenika i studenata sa invaliditetom, kao i 20 mladih koji su smešteni u ustanove socijalne zaštite ili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su iz porodica koje ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć, prenosi Tanjug.

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi kada je u pitanju starateljstvo dodajući da u našem sistemu ima više od 6.000 dečaka i devojčica koji se nalaze u hraniteljskim porodicama, odnosno koji nisu u institucijama već se nalaze u svom domu, porodici koja je najbiliža njihovoj biološkoj porodici.
Istakao je i da se donacijom stipendija pokazuje i koliko su uspešna deca iz hraniteljskih porodica, a samim tim i hranitelji. "Ministarstvo će nastaviti da podržava koncept hraniteljstva i sve one koji žele na najuhumaniji način da pomognu deci", rekao je Vulin.
Podsetio je da donacija nije iz budžetskih sredstava i da nije nešto što plaćaju obveznici Srbije, već da je reč o donaciji jedne industrije koja pokazuje da je socijalno odgovorna i koja od svojih sredstava, profita, hoće da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.
Ministar se zahvalio osiguravačima jer, kako je rekao, opet pokazuju koliko su humani i koliko razumeju da postoji potreba u društvu da se pomogne ljudima.
Zahvalio je učenicima i studentima što "ima kome da se da pomoć i na koga može da se bude ponosan", dodajući da su to dobri đaci i korisni članovi društva, a da se stipendijama pokazuje da se to ceni.
Predstavnica Udruženja osiguravača Srbije Radmila Jašarović rekla je da joj je drago da se akcija Udruženja i Ministarstva nastavlja i da pomoć, još jednom, nalazi put do onih kojima je najpotrebnija.
Dobitnica stipendije, student na Visokoj zdravstveno - sanitarnoj školi strukovnih studija Kristina Lazarević zahvalila se u ime dobitnika stipendija i njihovih porodica ministri i Udruženju osiguravača navodeći da joj pomoć mnogo znači.
"Donacija nam mnogo znači kako bismo završili školovanje, postali što bolji ljudi i pokazali maksimum", rekla je Lazarević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.