Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štete od poplava 400 miliona dinara

Pirot -- Poplave u Pirotu načinile su štetu od preko 400 miliona dinara, pokazuju prve procene. Babušnica i dalje bez pijaće vode.

Stradalo je osam mostova, mnogi putevi su oštećeni a voda je prodrla u 1.500 domaćinstava. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da su razgovarali sa Ministarstvom za infrasktrukturu oko pomoći za sanaciju osam mostova koji su stradali.

"Razgovarali smo i sa predstavnicima 'Srbija voda' koji su nam obećali da će uraditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projektnu dokumentaciju za čišćenje i sređivanje kanala Rogoz u istimenom naselju u Pirotu", rekao je Vasić, dodajući da će opština Pirot finansirati čišćenje tog kanala.

Vasić je kazao da je u Pirot odmah posle poplava stigla interventna pomoć od pet miliona dinara koju je uputila Vlada Srbije za sanaciju šteta.

"Ovaj novac će biti iskorišćen za obnavljanje opreme i isplatu troškova koju su učinjeni angažovanjem mehanizacije na terenu", rekao je Vasić.

Babušnica: Vodosnabdevanje i dalje problem

Vodosnabdevanje u Babušnici, gde je fabrika vode oštećena u polavama, i dalje je problem, a stručnjaci predviđaju da će opravke potrajati tri meseca.

Privremeni organ u Babušnici u petak je proglasio vanredno stanje u snabdevanju vodom jer stanovnici vodu za piće nemaju već dve nedelje.

Predsednik Privremenog organa u Babusnici Ranko Janković rekao je danas da procene o tome kada će biti otklonjen kvar u Fabrici vode u Ljuberađi i kada će meštani opštine dobiti vodu za piće nisu nimalo optimističke.

"Biće potrebno mnogo vremena i novca da se štete saniraju i postrojenja osposobe. S obzirom da su havarije znatno veće od prvih procena, po nekoj trenutnoj proceni nećemo imati vodu za piće najmanje još tri meseca", rekao je Janković.

Vodom za piće meštani ove opštine i dalje se snabdevaju cisternama koje se upućuju i u okolna sela.

Žitelji Babušnice su tek pre četiri dana iz gradskog vodovoda dobili tehničku vodu koja se koristi za sanitarno-tehničke potrebe. Zbog nedostatka vode nisu radile škole i vrtić.

Nestašica vode za piće je donekle ublažena zahvaljujući pomoći Narodne kancelarije predsednika Srbije. Do sada je u Babušnicu dopremljeno oko 50.000 litara vode a očekuju se i nove količine flaširane vode za piće.

U lokalnoj vlasti kažu da je voda podeljena školama, vrtiću i ustanovama u gradu a preko mesnih zajednica deli se i građanima.

U Babušnicu je juče stigao i šleper sa 25 tona stočne hrane. To je poklon opštine Bački Petrovac sa kojom je Babušnica pobratimljena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.