Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stereotipi i mitovi o Kosovu

Novi Sad -- Analiza pisanja medija iz Srbije i sa Kosova pokazala je da su mediji sa obe strane prepuni klišea i stereotipa.

Mediji takođe pate od nedostatka informacija o svakodnevnom životu ljudi, rečeno je sinoć u Novom Sadu na tribini "Srbijanski mediji o Kosovu: Nemoguća misija". Na tribini je predstavljen zbornik "Novinari to mogu", u kojem su sakupljeni i analizirani tekstovi medija iz Srbije i sa Kosova.

Radovan Kupres, programski direktor nevladine organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je uradila analizu, rekao je na tribini da u medijima u Srbiji ima jako puno najnegativnijih stereotipa, kao i govora mržnje i uskraćivanja osnovnih informacija.

Novinarka Vera Šoti kazala je da vanredno stanje, koje su srpske vlasti pre nešto manje od 25 godina uvele na Kosovu, nikada zapravo nije ni ukinuto. Ona je kazala da je potrebno da mediji u Srbiji konačno izvrše demistifikaciju kosovskog mita, umesto što ga i dalje neguju.

Novinarka Žužana Serenčeš kazala je da u javnosti u Srbiji o Kosovu postoji samo slika kamenica, mržnje i izolacije, koja ni izbliza nije potpuna niti odgovara pravom stanju stvari. "Mi ne znamo da li tamo postoje bioskopi, pozorišta... Mi ne znamo da tamo postoji jedna nova generacija, koja svoju budućnost ne gradi kroz mitove, nego kroz internet", kazala je Serenčeš.

Ona je ocenila da status Kosova ne može da bude jedina medijska tema, niti to može da bude važnije od toga kako se na Kosovu živi, da li može slobodno da se putuje. "Kod Mađara, Erdelj je u istom mitološkom kodu kao što je Kosovo za Srbe. Ali, u Mađarskoj nikome ne pada na pamet da osporava realnost i da tvrdi da Erdelj nije u Rumuniji. U Srbiji je problem što se mitovi zapravo koriste kao argument u dnevnoj politici", kazala je Serenčeš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.