Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stene iz kamenoloma padaju po dvorištima

MIONICA - Delovi stena iz kamenoloma „Drenovac” doleću do pola kilometra udaljenih zaselaka Sredojevića i Šarčevića u selu Gornji Lajkovac, tvrde meštani. Kako kažu, kamenje pada u dvorišta i na krovove, oštećuje kuće, a postoji opasnost i da neko bude povređen.



- Kad se to svali na krov, crepovi pucaju kao da su od stakla - priča penzioner iz Valjeva Tatomir Sredojević. On kaže da dve sedmice nije bio u selu, a kad se vratio, u kući je zatekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << haos kao posle bombardovanja.

- Malter sa plafona sručio se po stolu i podu! Kamenje pada skoro do ulaznih vrata u kuću, nastradaće neko. Ne znam kakav eksploziv koriste, ali trese i gruva neopisivo. Ove rupe ni stalna krpljenja i malterisanja ne mogu da prikriju, a i da mogu, šta vredi kad nastaju nove - žali se Sredojević. Njegova komšinica Milovina Kovačević kaže da se jake detonacije ponavljaju dva-tri puta mesečno.

- Nedavno, dok sam muzla kravu, toliko je puklo da se cela štala zatresla. Sa sve kravom preturila sam se u jasle. U kući se srušila viseća kuhinja, stvari su se ispreturale, čak je čunak ispao iz šporeta - kaže ona.

Meštani Gornjeg Lajkovca žale se i da se miniranja u Drenovcu ne najavljuju.

- Održan je sastanak meštana ovog dela Gornjeg Lajkovca sa upravnikom kamenoloma, predstavnicima opštine Mionica i mesne zajednice, ali bez rezultata. U ime meštana, više puta obraćao sam se nadležnima, pisao Republičkoj rudarskoj inspekciji... Upozoravali smo da se stvara ogromna prašina oko kamenoloma i na putevima, da su velika oštećenja na objektima, tražeći da opština zaustavi ovu propast, proceni štetu, te pruži pomoć u pokretanju sudskih postupaka - objašnjava Krsto Sredojević.

S druge strane, lokalna vlast u Mionici je u pismu koje je potpisao načelnik Opštinske uprave Dragan Radosavljević, obavestila meštane da je kamenolom privatno vlasništvo, da je šteta nastala od strane vlasnika, „tako da ne postoji osnov po kojem bi opština Mionica bila dužna da štetu nadoknadi”. Zbog toga, ovi oštećeni i uznemireni ljudi su upućeni na redovni sudski postupak.

Miniraju po zakonu

Meštani su dobili odgovor i od pravne službe „Vojputa”, vlasnika kamenoloma da se miniranja „obavljaju uz maksimalan trud da se vibracije svedu na najmanju moguću meru i koriste manja pakovanja eksploziva od propisanih”. Žiteljima u Gornjem Lajkovcu obećali su da će angažovati Rudarsko-geološki fakultet koji će meriti jačinu potresa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.