Stablo duda sačuvalo „najstariju damu” Srbije

Izvor: Politika, Beta, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stablo duda sačuvalo „najstariju damu” Srbije

Manja oštećenja na lobanji ženke mamuta moguće je sanirati

Proces konzervacije na skeletu ženke mamuta, pronađenog prošle nedelje nedaleko od Kostolca, započeo je juče na samom lokalitetu. Arheolozi nisu hteli da izmeštaju skelet, jer se plaše da bi to moglo da prouzrokuje odrone, jer je zemljište poprilično rastresito.

– Srećom, imamo konzilijum stručnjaka koji će se pobrinuti da ceo proces protekne bezbedno. Osim stručnog tima iz Prirodnjačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << muzeja, tu su i eksperti za mehaniku tla – objašnjava dr Miomir Korać, upravnik Arheološkog parka „Viminacijum”.

Da podsetimo, prošle nedelje je prilikom radova na površinskom kopu „Drmno”, nedaleko od Arheološkog parka „Viminacijum”, pronađen dobro očuvani skelet ženke mamuta. Skelet pripada vrsti južni mamut, do sada najstarijoj poznatoj vrsti ovih sisara na evropskom tlu.

– Dobro je očuvan zahvaljujući ogromnom dudu ispod kojeg se nalazio – otkriva Korać dodajući da je „stablo duda bilo toliko debelo da se nije moglo obuhvatiti rukama”. Manja oštećenja su jedino na lobanji, ali je, prema oceni stručnjaka, njih moguće sanirati rekonstrukcijom.

Mamutica, koju su mediji proteklih dana nazvali Vika, još uvek nije zvanično „krštena”. Za nju se zainteresovao i Dik Mol, Holanđanin koji se proslavio dokumentarcima o mamutima na „Diskaveri” kanalu.

U subotu je otkriveno i da se pored milion godina starog skeleta nalaze fragmenti kostiju, isto toliko starog, jelena. Arheolozi iz „Viminacijuma” nastaviće u narednim mesecima istraživanje tog lokaliteta da bi otkrili da li pesak u površinskom kopu „Drmno” krije još neke praistorijske tajne.

– Trenutno nam je najpreča briga kako ćemo zaštiti skelet od atmosferskih pojava, a zatim i kako ćemo ga prezentovati javnosti – kaže Korać.

Kako je „Politika” ranije pisala, predviđeno je da će konzervacija i restauracija trajati najmanje tri meseca, nakon čega će i javnost moći da se pobliže upozna sa „najstarijom damom” Srbije.

S. Korać

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.