Šta sve može prvi digitalni asistent na srpskom jeziku

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve može prvi digitalni asistent na srpskom jeziku

Verovatno ste bar jednom, gledajući filmove ili čitajući knjige, pomislili na to kako bi bilo živeti u svetu u kojem jednom rečju možete da upravljate stvarima oko sebe. Ukoliko vam je ta mogućnost uvek delovala primamljivo, dobre vesti su da ste rođeni u pravo vreme.
Tehnologija se danas razvija brže nego ikada, tako da već imamo nekoliko uređaja koji se, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogu nazvati i "čarobnim štapićima" modernog doba.

Taj epitet pripisuje se i sve popularnijim digitalnim asistentima, elektronskim uređajima sa kojima možete "razgovarati" i mnogo lakše obavljati svakodnevne obaveze.
Kad god vam je potrebna informacija, recept, adresa ili drugi odgovor, oni su tu - ali ne "na klik", već na reč.
Do sada su postojali u nekoliko varijanti na engleskom jeziku, a sada je stigao i MAIC, prvi digitalni asistent prilagođen našem podneblju.
Zahvaljujući upravljanju glasovnim komandama na srpskom jeziku, MAIC mogu lako da koriste svi - deca, odrasli i starije osobe - iako ovaj uređaj ima i ekran, na kojem se lako mogu puštati video snimci ili, po potrebi, ukucati lozinka.
Međutim, on može i mnogo više od toga da odgovara na pitanja i pruža korisne informacije. MAIC može da uspostavlja video pozive, pušta muziku po vašem izboru, služi kao podsetnik na razne dnevne aktivnosti - pa čak i da vam ispriča vic.
Osim toga, svog digitalnog asistenta možete povezati sa svim drugim pametnim uređajima koje imate u domu. U tom slučaju, otvara se ceo spektar novih mogućnosti: preko MAIC-a vi možete njima da upravljate glasom, pa tako, na primer, možete glasom da podešavate, palite i gasite svetla u kući.
Dodatno, MAIC može i da posluži kao prevodilac - to jest, da prevede bilo koju reč ili frazu sa srpskog na engleski i obratno, pismeno ili usmeno.
U Srbiji, digitalni asistent MAIC možete pronaći u svim Vip Mobile radnjama, gde se može kupiti samostalno, ili uz neki od Kućnih net paketa i tarifa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.