Šta je rastvor: sok, mleko, voda ili supa?

Izvor: Politika, 07.Feb.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je rastvor: sok, mleko, voda ili supa?

Da li su zadaci za malu maturu toliko laki da vređaju inteligenciju ili teški i nejasni. – Marginalizovani gramatika i nacionalna književnost

(Ne) znanje ministra prosvete na improvizovanoj maloj maturi ponovo je uzburkalo javnost i vratilo priču na završni ispit koji će sadašnji osmaci polagati u junu iz čak sedam predmeta. I dok roditelji đaka tvrde da ono što se od njihove dece traži u školi i na maturi ne odgovara zahtevima ni uzrasta niti života i da su zadaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u zbirkama teški, nejasni, a bilo je i grešaka, autori zbirki odgovaraju da su svi zadaci laki za decu koja marljivo rade, a da su za one koji ne uče – svi teški.

– Test iz matematike nije lak, nego je previše lak, a rezultati su katastrofalni, što govori da nešto treba promeniti i u udžbenicima i u nastavnim planovima i programima i u nastavi u školi. Pogledao sam i treći test i mislim da su pitanja nejasna – kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola i profesor matematike i informatike.

On kaže da je bio protiv uvođenja kombinovanog testa jer niko nije pripremljen kako treba, đaci su morali da imaju zbirke 1. septembra, a ne da ih dobiju u januaru. I Forum beogradskih gimnazija je predlagao da se treći test na kojem se proverava znanje iz pet predmeta odloži na godinu dana. Taj predlog nije prošao, ali je prošao drugi – da se treći test vrednuje sa samo osam bodova a ne 20, kako je ranije odlučio Nacionalni prosvetni savet.

Mr Olivera Krupež, profesorka književnosti i srpskog jezika i predsednica podružnice Društva za srpski jezik Moravičkog okruga, kaže da se koncepcija zbirke zadataka iz srpskog jezika nije promenila, što je i najveća zamerka nastavnika.

– Nastavnici su vrlo zabrinuti jer su spušteni kriterijumi u svakom pogledu, zamenjen je kvalitet i kvantitet, a zbirke ne podržavaju praksu u školi. Zbirka ima previše teorijski zadataka, gramatika je potpuno marginalizovana, a deca su demotivisana da se bave suštinom i lepotom jezika. Zbirka je zatrpana tekstovima stranih autora, a mi smo jasno tražili da se uvedu nacionalni elementi – objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da se na maloj maturi ne vrednuje koliko deca poznaju nacionalnu književnost, odnosno da su u zbirci eliminisani sadržaji koji se tiču srpskog jezika i nacionalne baštine.

– Treba dobro preispitati šta je to funkcionalna pismenost kada je u pitanju srpski jezik. Da li je funkcionalna pismenost to što učenici ne moraju da znaju svoje pismo, ćirilicu? I da se razumemo, nacionalne manjine tu nisu povređene, one imaju svoje zbirke – ukazuje mr Krupež.

Nastavnici su poslali i pismo novom direktoru Zavoda za unapređivanje, sa zahtevom da se preispituju nastavni planovi u poglednu fonda časova jer su preobimni. S druge strane, autori zbirki već godinama izričito tvrde da je test validan merni instrument i da su svi zadaci laki za decu koja marljivo rade. Osim toga, zadaci su prema složenosti zahteva raspoređeni na osnovni, srednji i napredni nivo.

To potvrđuju i pojedini nastavnici, koji kažu da su čak neka pitanja koja su deca imala na probnim testovima toliko jednostavna da vređaju inteligenciju. Primera radi, na zadatku iz fizike je nacrtan brzinomer i na njemu kazaljka pokazuje 60 kilometara na sat, a od učenika se traži da među ponuđenim odgovorima zaokruži koju brzinu pokazuje brzinomer.

----------------------------------------------------------------

Ministar pao iz biologije, položio fiziku

Ministar prosvete dr Tomislav Jovanović izjavio je juče da je u emisiji „Kažiprst” na TV B92 namerno pogrešio odgovor na jedno od pitanja sa male mature, objašnjavajući da mu je isto pitanje postavljeno i u emisiji „Utisak nedelje”. Međutim, ministar je prekjuče testiran iz biologije, iz nedavno objavljene „Zbirke zadataka iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije”, dok mu je u decembru postavljeno pitanje iz fizike, sa jednog od probnih kombinovanih testova. Dr Jovanović je u „Utisku nedelje” pogodio odgovor na pitanje zašto grafitna olovka ne ostavlja trag po papiru (zbog male sile trenja koja deluje na olovku), a nije znao koji od navedenih procesa koji se odvijaju na zemlji ima suprotan smer od ostalih: disanje, isparavanje, kondenzacija ili transpiracija. Jovanović je odgovorio transpiracija, a ispravan odgovor je bio kondenzacija.

----------------------------------------------------------------

Primeri zadataka

Kokos pada sa visine od 12 metara. Na kojoj visini će kinetička energija kokosa biti jednaka njegovoj potencijalnoj energiji?

Šta je od navedenog rastvor: gusti sok narandže, mleko, pijaća voda ili supa?

Na teritoriji koje države je Gavrilo Princip izvršio atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine u Sarajevu?

Koje je najveće prirodno bogatstvo Arabijskog poluostrva?

Sandra Gucijan

objavljeno: 07.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta je rastvor: sok, mleko, voda ili supa?

Izvor: B92, 07.Feb.2014

Da li su zadaci za malu maturu toliko laki da vređaju inteligenciju ili teški i nejasni? – Marginalizovani gramatika i nacionalna književnost..(Ne) znanje ministra prosvete na improvizovanoj maloj maturi ponovo je uzburkalo javnost i vratilo priču na završni ispit koji će sadašnji osmaci polagati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.