Izvor: RTS, 24.Maj.2022, 19:54

Šta je presudilo da Sabor SPC dâ blagoslov za autokefalnost MPC-OA

Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je jednoglasno da Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji dâ autokefalnost. U besedi vernicima nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju tu odluku potvrdio je patrijarh srpski Porfirije. Odluka o autokefalnosti stiže svega nekoliko dana nakon Liturgije pomirenja dve crkve i manje od sedam dana nakon što je Sabor saopštio da priznaje najširu autonomiju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (MPC-OA).
Dok još traju analize odluke SPC da prizna najširu autonomiju za Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju, u Skoplju novo iznenađenje.

"A sada, braćo i sestre, donosimo još jednu vest. Sveti Sabor SPC je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi MPC-OA. Sabor naše crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost ove crkve", rekao je patrijarh Porfirije.
Iznenađenje nije izostalo ni među poznavaocima crkvenih prilika. Možda zato prve reakcije od političara.
"Sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na kratkom sastanku u Davosu zajednički smo pozdravili odluku SPC da prihvati autokefalnost MPC-OA kao korak u pravom smeru", objavio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski na Fejsbuku.
Sledi rešavanje tehničko-organizacionih detalja, a nakon toga će uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom. O svemu tome, poručuje patrijarh, biće obaveštene sve pomesne crkve i pozvane da i one prihvate status autokefalnosti.
"Većina ljudi jeste iznenađena tom odlukom, ali ono što je važno istaći jeste da je u nizu loših odluka sa obe strane ova odluka bila dobra i ide u korist naroda samog. Meni se čini da cela priča nije gotova – jeste SPC prihvatila autokefalnost, ali sada se tek čeka odgovor iz Grčke i Bugarske, biće problem zbog imena, a još mnogo važnije čeka se odgovor iz Moskve", navodi Marko Veković sa Fakulteta političkih nauka.
Za vernike, ali i poznavaoce crkvenih prilika, nepoznanica su i razlozi da se odluka donese sada, odnosno da se sve odluke Sabora saopšte tek u Skoplju.
"Ovo sada što se desilo – sigurno je da je srpska crkva uzela u obzir mnoge okolnosti i nadasve zahteve koji su dolazili iz Skoplja, ali čim se kaže da je odluka na Svetom arhijerejskom saboru doneta jednoglasno, znači da su uzeti u obzir neki interesi, veći interesi koji nama za sada nisu poznati. Mi ne znamo koji su razlozi rukovodili srpsku crkvu da donese ovakvu odluku s obzirom na to da je ranije bila odlučna, ne odlučna nego je zahtevala da se ispune svi kanonski uslovi da se najpre prizna autonomija, a zatim i autokefalnost", naglašava Jovan Janjić, kulturolog.
Odluka bi mogla da utiče i na buduće odnose u pravoslavnom svetu.
"Problem Severne Makedonije jeste važan, ali imamo mnogo bitniji problem u Ukrajini. U budućnosti možemo očekivati da će Ukrajina da podeli istočno hrišćanstvo na dva pola – Moskva i Istanbul", poručuje Veković.
Liturgija u Skoplju predstavlja nastavak procesa pomirenja dve crkve započetog 16. maja, kada je Sabor SPC saopštio da priznaje najširu autonomiju Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji. Tri dana kasnije, održana je Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save u Beogradu, prva posle 55 godina koju su zajedno služili arhijereji obe crkve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.