Šta funkcioneri smeju da prime kao poklon

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta funkcioneri smeju da prime kao poklon

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je Pravilnik o poklonima funkcionera koji reguliše način raspolaganja poklonima, obrazac za izradu jedinstvene liste za evidenciju poklona i obaveštenje o primljenom poklonu, objavljeno je u najnovijem „Službenom glasniku”, a prenosi Beta.

Funkcioner može da primi protokolarni i prigodni poklon čija vrednost ne prelazi pet odsto prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa, odnosno prigodne poklone čija ukupna vrednost u kalendarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godini ne premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa.

Pravilnikom je utvrđeno da funkcioner koji primi poklon treba odmah da ispuni obaveštenje o primljenom poklonu i da ga preda organu, organizaciji ili javnoj službi u kojoj vrši javnu funkciju.

Poslodavci funkcionera su dužni da vode evidenciju i da čuvaju zbirku obaveštenja o poklonima kao arhivski materijal.

Propisano je da protokolarni i prigodni pokloni za koje se nakon uručenja utvrdi da prelaze vrednost od pet odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, odnosno prigodni pokloni čija ukupna vrednost premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa, postaju javna svojina.

U protokolarne i prigodne poklone bez obzira na njihovu vrednost ne računaju se pokloni čije bi uručivanje, odnosno prijem predstavljalo krivično delo, čije je uručenje ili prijem zabranjeno propisima, ako su uručeni kao novac i hartije od vrednosti i ako bi njihov prijem bio u suprotnosti sa etičkim standardima koji važe za pojedine vrste funkcionera. Kako je propisano, funkcioner kome je ponuđen poklon koji ne sme da primi dužan je da ponudu odbije i da saopšti poklonodavcu, da ako primi poklon on postaje javna svojina. Funkcioner je dužan i da u najkraćem roku podnese pisani izveštaj o navedenom slučaju neposredno pretpostavljenom i Agenciji za borbu protiv korupcije.

objavljeno: 11.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.