Srpski kozaci odali počast herojima Velikog rata

Izvor: Vostok.rs, 12.Nov.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski kozaci odali počast herojima Velikog rata

Kraj spomen kosturnice ruskih vojnika na Novom groblju u Beogradu održana je ceremonija odavanja pošte palim vojnicima u Prvom svetskom ratu.  Vence na spomenik ruskim vojnicima, osim predstavnika država saveznica, položili su i pripadnici Balkanske kozačke vojske. Glavni ataman, kozački pukovnik Vojislav Vidaković je tom prilikom rekao da je ultimatum ruskog cara saveznicima možda i presudni čin spašavanja srpske vojske, čime je Nikolaj Romanov stupio među besmrne heroje srpstva, dodajući da je:“Carska Rusija sibol slobode pravoslavnih i da se današnjim molitvenim sećanjem odužujemo na dostojanstven način slavnim precima, kako Srbima, tako i Rusima.“
Kozački major i pomoćnik glavnog atamana, Boško Kozarski je istakao kako se danas, možda, greši samo u jednoj stvari - u nazivu ovog praznika, naglašavajući da:“Ovo danas nije Dan primirja, iako je tako ozvaničen. Danas obeležavamo Dan pobede slavne srpske vojske, vaskrsle na Krfu, ovenčane na Kajmakčalanu i ugrađene u sećanje svih budućih generacija koji žive u nekada izvojevanoj i nama darivanoj slobodi!“ U celoj Evropi se nizom manifestacija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, na taj način posećajući današnje generacije da je iz izuzetne važnosti čuvanje mira za buduće naraštaje.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.