Srpski jorgovani na grobu Leonarda da Vinčija

Izvor: Politika, 11.Apr.2012, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski jorgovani na grobu Leonarda da Vinčija

Grob Leonarda da Vinčija u Amboazu u Francuskoj godišnje poseti 350.000 ljudi, a srpski jorgovani od sada će biti deo dočeka turista iz celog sveta

Specijalno za „Politiku”

Amboaz – Misija „Srbija – zemlja jorgovana” se nastavlja. Mesto dešavanja izuzetno – kompleks Amboaz u Francuskoj, najpre dvorac Fransoa Prvog i grob velikog Leonarda da Vinčija, a onda zamak u kojem je živeo i park po kojem se kretao ovaj, bez sumnje, najveći stvaralac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << renesanse, gde su u njegovu čast Francuzi i Srbi posadili jorgovane i položili „ljubičanstveno” cveće na njegov grob.

Manifestaciju „Srbija – zemlja jorgovana” podržavaju od samog početka (2007.godine) kraljevske porodice Evrope. Ove godine specijalni gost bio je Sikst Anri Burbon od Parme,naslednik francuske loze Burbona. Manifestaciju su podržali i plemići iz reda vitezovaSvetog Lazara,na čelu s grofom Filipom Pičapijetrom,koji su omogućili da se srpski jorgovani sade u ovom posebnom ambijentu, pod zaštitom Uneska.

Najpre se gostima (a bilo ih je 60) obratio vlasnik Amboaza, poznati francuski intelektualac De Sen Bris, rečima dobrodošlice na grobu Leonarda da Vinčija, koji godišnje poseti 350.000 ljudi, a srpski jorgovani će biti od sada deo dočeka turista iz celog sveta.

Ovom izuzetnom  kulturnom hodočašću prisustvovali su mnogi znameniti Srbi i Francuzi, pre svega slikari, vajari, arhitekte, kao i predstavnici srpske dijaspore. Svoj nastup je imala i harfistkinja Radmila Bakri, koja je pevala dve pesme iz 15. veka, jednu francusku i jednu srpsku. Na grobu Leonarda da Vinčija govorila je glumica Rada Đuričin. Priređen je i poseban „istorijski ručak” iz vremena Fransoa prvog koji je Leonarda sahranio pored svog dvorca, smatrajući ga svojim duhovnim ocem.

„Radionica duše” i njen vlasnik Momčilo Moča Todorović, donirao je svakom učesniku zlatnik, medalju specijalno napravljenu za ovu priliku, delo vajara Ljubiše Mančića.

Autor projekta je Vesna de Vinča. „Osnova ideja projekta ’Srbija –zemlja jorgovana’ u dijaspori je da naši uspešni Srbi u rasejanju sade jorgovane u čast Jelene Anžujske i Uroša Prvog Nemanjića, na značajnim mestima zemalja u kojima žive. Tako će nas sve više prepoznavati po jorgovanima, našem nacionalnom cveću, što ima posebnu transcendentalnu dimenziju.

„Za umetnike sveta nema značajnijeg mesta od Leonardovog groba”, rekao je Marko Stupar, poznati slikar iz Pariza.

Z. J.

objavljeno: 09.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.