Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjovekovna muzika Srbije oduševila publiku

U Arilju je prvi put na­stupio an­sambl „Flauto dolče" iz Beo­grada.

Koncert koji je ispunio salu Sokolskog doma do poslednjeg mesta bio je poklon gradu kojim je preduzeće „Stefan" želelo da zajedno sa svojim sugrađanima obeleži jubilej od dve decenije rada.


Ansambl „Flauto dolče" predstavio je ariljskoj publici ranu muziku kroz tri celine – muzika iz perioda Leonarda da Vinčija, muzika srednjeg veka i srpska rana muzika. Posebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pažnja poklonjena je kulturnoj zaostavštini srpskih muzičara, pa je publika uživala u srednjovekovnoj muzici istočne, južne Srbije, Šumadije i Kosova i Metohije. Inače, „Flauto dolče" je upravo ovom muzikom letos na dva koncerta u Italiji fascinirao stranu publiku muzičkim bogatstvom i tradicijom koju ima Srbija. Reč je o mladim muzičarima koji su ponikli iz Centra za ranu muziku, koji je osnovao poznati ansambl „Renesans".

Za mnoge Ariljce svih generacija ovo je bio prvi susret s ranom muzikom, koju su s oduševljenjem prihvatili, što je nakon gotovo jednoipočasovnog nastupa bilo propraćeno burnim aplauzom, pa su muzičari na bis odsvirali i pesmu posvećenu Bogorodici.

Zanimljivo je napomenuti da je na Zapadu sasvim uobičajena pojava da uspešne firme budu pokrovitelji kulturnih događaja. Preduzeće „Stefan" iz Arilja pionir je na polju rane muzike u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.