Izvor: Glas javnosti, Beta, 14.Feb.2011, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković položio venac na grob kralja Milana

BEOGRAD - Ministar za dijasporu Srđan Srećković, poručio je juče povodom predstojećeg Dana državnosti, da Srbija pred sobom ima težak zadatak da uredi državu po modelu razvijenih i stabilnih evropskih zemalja i ubrza proces evrointegracija.

Srećković je juče, uoči državnog praznika, položio venac na grob kralja Milana Prvog u fruškogorskom manastiru Krušedol.

"Na ovom svetom mestu, gde je pre tačno 110 godina sahranjen kralj Milan Prvi Obrenović, tokom čije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vladavine je Kneževina Srbija stekla državnu nezavisnost, u ime Vlade Republike Srbije danas odajem počast svim našim junacima koji su dali doprinos u izgradnji moderne Srbije", rekao je ministar Srećković.

On je podsetio da se Milan Prvi Obrenović pre više od jednog veka zalagao kod uticajnih država da Srbija na Berlinskom kongresu 1878. konačno dobije nezavisnost i ne samo da je uspeo u tome, već je bio i prvi srpski vladar koji je državnu politku čvrsto usmerio ka zapadnoj civilizaciji.

- Danas Srbija ima podjednako težak zadatak da uredi državu po modelu razvijenih i stabilnih evropskih zemalja i ubrza proces evrointegracija, poručio je Srećković.

Dan državnosti Srbije praznuje se na Sretenje, 15. februara, kao spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine počeo Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.

Vlada Srbije Dan Državnosti obeležava svečanostima i manifestacijama širom Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.