Srećković: Srbi da se izjasne o nacionalnosti

Izvor: S media, 01.Okt.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković: Srbi da se izjasne o nacionalnosti

Ministar za dijsporu Srdjan Srećković pozvao je danas Srbe koji žive u regionu da se na predstojećim popisima slobodno izjasne o svojoj verskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Ministar vera i dijaspore Srdjan Srećković je podsetio da popis predstoji u Madjarskoj, Rumuniji, Makedoniji i Albaniji i pozvao sunarodnike da se bez bojazni izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti, jer će na taj način lakše ostvariti svoja prava.

"Postoji tendencija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se ostvarivanje specifičnih prava manjinskih nacionalnih zajednica ostvaruju u zavisnosti od njihove brojnosti, i zato je vrlo važno da se pripadnici srpskog naroda na predstojećim popisima u zemljama regiona bez bilo kakvog ustručavanja, nacionalno i verski izraze", poručio je Srećković.

On je podsetio da je demokratsko pravo svakog gradjanina da se izjasni o nacionalnoj i verskoj pripadnosti i na taj način sačuva kulturu i jezik svoje nacije.

Počeo popis u Srbiji

Strmoglavo pada podrška EU

Počeo popis stanovništva u Makedoniji

"To je, naravno, jedan od preduslova za očuvanje njihovog nacionalnog, kulturnog, etničkog i verskog identiteta, ali i što boljih odnosa sa institucijama zemalja u kojima žive", rekao je ministar vera i dijaspore.

On je izrazio uverenje da će rezultati popisa biti još jedna prilika da se stvori jasnija slika koliko Srba živi u tim zemljama.

"Očekujem da će rezultati popisa doprineti boljoj organizovanosti srpskog naroda, da će još jedinstvenije i organizovanije nastupati kao nacionalne zajednice pred institucijama zemalja u kojima žive", rekao je Srećković.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U ABANIJI SE IZJAŠNJAVAJU KAO SRBO-CRNOGORCI

Izvor: Kurir, 01.Okt.2011

BEOGRAD - Povodom popisa stanovništva u četiri zemlje regiona - Mađarskoj, Makedoniji, Albaniji i Rumuniji, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković pozvao je Srbe u tim zemljama da se slobodno izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti..."Postoji tendencija da se specifična prava manjinskih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.