Srbiji pozitivan pomak u demokratiji

Izvor: Kurir, 06.Jun.2012, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji pozitivan pomak u demokratiji

PRAG - U najnovijem izveštaju "Fridom hausa" o "Nacijama u tranziciji" navodi se da je Srbija zabeležila pozitivan pomak u oblasti demokratije, ali njeno mesto na listi nacija u tranziciji nije promenjeno u odnosu na prošlu godinu.

"Krajem 2011. Srbija je zabeležila pozitivne pomake, posebno na putu ka EU, što se povezuje sa dobijanjem statusa kandidata i hapšenjem poslednjih odbeglih i optuženih za ratne zločine pred Haškim tribunalom Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tokom prošle godine", navedeno je u izveštaju.

Ali uprkos tome, kako piše u detaljnom izveštaju "Fridom hausa", ni Srbija, kao ni njen sused Crna Gora nisu registrovale promene u rezultatima na listi "Nacije u tranziciji" 2011. Većina država regiona Balkana ubraja se u red zemalja sa polukonsolidovanim demokratijama. Najbolje rangirana je Hrvatska sa ocenom 3.61, a potom Srbija sa 3.64, Crna Gora sa 3.82 i Makedonija 3.89. U grupi sa njima još se nalaze Bugarska i Rumunija.

U tranzicione vlade odnosno hibridne režime ubrajaju se Bosna i Hercegovina sa ocenom 4,36. Među ovim državama su i Albanija, Ukrajina, Gruzija, Moldavija.

Kosovo spada u polukonsolidovane autoritarne režime sa ocenom 5,18, a u toj grupi je i Jermenija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Države s najboljim ocenama, odnosno konsolidovanim demokratijama su Slovenija, Estonija, Letonija, Poljska, Češka, Litvanija, Slovačka i Mađarska.

Na drugom kraju liste, odnosno kao najgore plasirani autoritarni režimi su Kirgistan, Tadžikistan, Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Belorusija, Turkmenistan i Uzbekistan.

"Fridom haus" je nezavisna organizacija koja nadgleda i podržava demokratske promene, vrši monitoring nad pravima i slobodama širom sveta i poziva na zaštitu slobode i zaštite ljudskih prava.tanjug

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.