Izvor: Blic, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji neophodan zakon o azilu

Srbija bi trebalo da što pre usvoji Zakon o azilu, kojim će ta oblast biti regulisana u skladu sa evropskim standardima, rečeno je danas na sastanku radne grupe Srpskog saveta za izbeglice o unapređenju procedure azila i izbegličkoj zaštiti.



Na sastanku u Beogradu je ukazano i da nema mesta strahovanju da će posle usvajanja zakona biti povećan broj azilanata jer Srbija nije u rangu visoko razvjenih zemalja, koje su azilantima najinteresantnije.

Član >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grupe 484 Vladimir Petronijević rekao je na sastanku na kojem je predstavljena radna verzija vodiča o zakonu o azilu za poslanike Skupštine, da Srbija jedina u regionu još nije usvojila to zakonsko rešenje.

Petronijević je ukazao da nisu ni sva zakonska rešenja u okruženju dobra, ali zakoni postoje i moguća je dorada njihovih odredbi.

Kako je Petronijević naveo, praksa pokazuje da sudije za prekršaje nisu dovoljno upućene u međunarodne obaveze prema kojima kažnjavanje azilanata koje privodi granična policija, nije dozvoljeno.

Predstavnik UNHCR Dušan Aralica najavio je da će 1. novembra u Banji Koviljači biti otvoren Centar za azil, u koji će biti upućene izbeglice-azilanti, trenutno smeštene u barakama na Novom Beogradu.

Prema rečima Aralice, nema razloga da se nakon usvajanja zakona broj zahteva za azil poveća, jer Srbija nije među zemljama za koje su azilanti najzainteresovaniji.

Za razliku od Velike Britanije gde se godišnje uputi 25.000 zahteva za azil, u Srbiji se taj broj kreće od 50 do 100, ali će ušvajanjem zakona biti ostvaren jedan od standarda Evropske unije, naveo je Aralica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.