Srbija uz pomoć Rusije gradi Centar za nuklearne nauke

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uz pomoć Rusije gradi Centar za nuklearne nauke

Srbija bi sledeće godine mogla da počne da gradi centar za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije i to u saradnji sa ruskim "Rosatomom". Centar bi trebalo da se bavi istraživačkim radom i upotrebom nuklerane energije u mirnodopske svrhe.
Istraživanje, razvoj i primena nuklearnih tehnologija su oblasti kojima bi trebalo da se bavi novi Nuklearni centar u Srbiji.

"On će se najviše koristiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u medicini, poljoprivredi, tehnologiji novih materijala. Ono što je danas napotrebnije i najinteresantnije u svetu. Početak izgradnje očekujemo sledeće godine posle potpisivanja međuvladinog sporazuma",  navodi Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.
Izgradnja centra je skup projekat, kao i njegovo opremanje i obuka kadrova, pa Srbija pregovara sa ruskim "Rosatomom" o partnerstvu.
"Ovo je prvi put da će Rusi u nekoj stranoj zemlji biti partneri. Do sada su to izbegavali, ali zbog izvandrednih političkih odnosa žele da pomognu Srbiji u ponovnom stvaranju novih kadrova", naveo je Popović. 
Nema nikakvog razloga da javnost bude zabrinuta zbog izgradnje jednog ovakvog centra u Srbiji, tvrdi i Miodrag Krmar, stručni savetnik u Ministarstvu za inovacije i tehnološki razvoj.
"Istraživački reaktor je po dimenzijama mnogo manji od bilo kog energetskog reaktora, a osim toga bogati smo već raznim iskustvima tako da sa te strane mislim da javnost sa te strane ne teba da bude zabrinuta", navodi Krmar.
Srpska delegacija jedina je državna delegacija u poslednjih 35 godina koja je posetila RIAR, najveći istraživački institut u Rusiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.