Srbija pokazala da joj je stalo do Tijane

Izvor: Politika, 19.Jul.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pokazala da joj je stalo do Tijane

Mala Tijana ostaće upamćena kao devojčica koja je ujedinila Srbiju: za svega mesec i po dana građani naše zemlje prikupili su pare za njenu operaciju. Prema saznanjima „Politike”, na bankovnom računu za lečenje devojčice našlo se čak oko dva miliona evra.

U borbi za Tijanin život učestvovali su praktično svi: glumci, umetnici, političari, naučnici, a pre svega obični ljudi. U martu i aprilu Tijanino ime pominjalo se u svim mestima naše zemlje. Buran efekat i, praktično, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << buđenje nacije, izazvale su i reči poznatog glumca Sergeja Trifunovića, koji se krajem marta pojavio u emisiji „Veliki brat” TV B 92.

„Ja ću samo kratko i idem.Nedavno je u Srbiji umrla devojka koja nije imala novca za operaciju, ali mi i dalje možemo pomoći maloj Tijani. Zamolio bih sve gledaoce što glasaju da ispadne ovaj ili onaj iz kuće VB, odvoje pare za Tijaninu operaciju” – izjavio je tada Trifunović, pokazujući transparent sa brojem žiro-računa za uplaćivanje pomoći devojčici.

Zatim su usledile dobrotvorne izložbe, koncerti poznatih pevača, poput Ramba Amadeusa, poziv za pomoć maloj Tijani poslat je i sa međunarodnog sajma hortikulture, odazvali su se naši građani u dijaspori...

– Mi smo se u martu uključili u akciju prikupljanja pomoći za Tijanu posle dobrotvornog koncerta Aleksandre Radović. Kontaktirali smo kompanije, ustanove, organizovali žurke, skupove na kojima smo apelovali da se pomogne Tijani – kaže Bogdan Stevanović iz Pokreta „Pokaži malo da ti je stalo”.

U akcijama su učestvovali mnogi, objašnjava naš sagovornik, od pevača narodne muzike do fudbalera CSK iz Moskve i fudbalera iz Crne Gore, a apelu za pomoć odazvale su se i mnoge velike firme.

Svako je dao koliko je mogao, a sve zajedno bilo je dovoljno da osmogodišnja devojčica u aprilu krene sa roditeljima na put do hjustonske bolnice na neophodnu transplantaciju srca. Nažalost, operaciju nije dočekala. Ipak, reagovanje građana Srbije i želja da se Tijani pomogne pokazali su da nismo apatično društvo.

– Ovo je dobar primer da se empatija nije u potpunosti izgubila. Humanitarne akcije pokazuju da nam treba inicijalna kapisla – pokretač koji bi ukazao na problem, pa da se ljudi pokrenu, a čim se pokrenu hoće i da pomognu. Mi jesmo apatični u političkom smislu, ali očigledno je da osećanje prema drugom postoji, a činjenica da je ova akcija uspela to potvrđuje – kaže sociolog Boris Jašović.

D. Ivanović

objavljeno: 19.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.