Srbija neće podgrevati lažnu nadu migrantima

Izvor: Akter, 19.Nov.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće podgrevati lažnu nadu migrantima

Vladimir Cucić je ocenio da Srbija neće biti suočena sa tim da migranti nasilno probaju da prelaze granicu

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je danas da od oko 5.000 migranata, koji su juče ušli u Srbiju, 600 ne pripada kategoriji koja može da udje u Evropsku uniju, odnosno izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja.

Cucić je, komentarišući situaciju sa migrantima u poslednja 24 časa, rekao novinarima u Beogradu da je Srbija na ovu situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << upozoravala početkom juna.

"Ova situacija je obuhvaćena našim operativnim planovima. Jednostavno je došlo do toga da su sve zemlje na ruti krenule da zatvaraju ulaz za ekonomske migrante, a Srbija svakako neće podgrevati lažnu nadu da mogu da stignu negde dalje", rekao je Cucić.

Na pitanje šta će se desiti sa migrantima "koji su na pola puta", Cucić je rekao da će oni sada doći u prihvatne centre i tu sačekati dva-tri dana neku političku odluku, kao i da ih neće biti više od 1.000 do 1.500.

"Nije značajan broj. Znate taj broj je svakog dana opadao. Oni su svakog dana znali i očekivali da će to biti. To neće biti više od hiljadu, hiljadu i nešto ljudi. Što je nešto za šta smo u svakom trenutku spremni", kazao je Cucić.

Na pitanje kako će se praviti razlika izmedju ekonomskih migranata i izbeglica Cucić je rekao da ljudi koji rade sa njima "vrlo jasno znaju".

"Suština je da se nadje brzo i adekvatno rešenje za sve ljude koji su tako negde zaglavljeni na ruti. Do ovoga je moralo da dodje", kazao je Cucić i ocenio da Srbija neće biti suočena sa tim da migranti nasilno probaju da prelaze granicu.

On je rekao da do takvog problema može doći na makedonsko-grčkoj granici.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.