Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija malo izdvaja za zdravstvo"

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je Srbija, posle Albanije, zemlja koja u Evropi najmanje izdvaja za zdravstvo.

"Uz Albaniju, kod nas su najniža izdvajanja za zdravstveni sistem u Evropi, od svega 186 evra po stanovniku godišnje", rekao je Milosavljević na radnom doručku sa novinarima. On je istakao da su vraćeni svi dugovi zdravstvenih ustanova i da Srbija sada ima zdravstveni sistem na održivom nivou, koji je ovu godinu počeo bez dugova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Moramo da shvatimo da ulaganje u zdravstvo nije samo javna potrošnja, već i ulaganje u održivi ekonomski razvoj, pošto ulažete u stanovništvo, koje je jedan od faktora razvoja zemlje", objasnio je ministar zdravlja.

Milosavljević, koji je početkom nedelje učestvovao na Evropskom ministarskom forumu Svetske zdravstvene organizacije o tuberkulozi, istakao je da je Srbija navedena kao jedan od deset pozitivnih primera zemlje koja je proteklih godina smanjila broj novoobolelih.

U Srbiji je u 2006. godini, prema njegovim rečima, bilo 29 novoobolelih na 100 hiljada stanovnika, dok je evropski prosek 50 novih bolesnika na 100 hiljada stanovnika.

Evropa je, uz Afriku, jedini region u kojem se broj obolelih ne smanjuje dovoljno brzo, prvenstveno zbog loše situacije u 18 evropskih zemalja, među kojima su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, Bugaska, Rumunija i Turska, objasnio je on.

Milosavljević nije želeo da komentariše suđenje lekarima optuženim za smrt devojčice Anje Grahovac, jer je to "stvar sudskih organa, u koju on ne želi da se meša, niti želi da vrši bilo kakav pritisak na sud".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.