Srbija konzumira zdravu hranu

Izvor: S media, 09.Sep.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija konzumira zdravu hranu

Donošenjem novog Zakona o bezbednosti hrane, regulisanjem svih aspekata proizvodnje, kao i niza akcija koje sprečavaju uvoz neispravne hrane na srpskom tržištu, Srbija se može pohvaliti da konzumira zdravu hranu, koja je prošla rigorozne kontrole na graničnim prelazima, da bi došla do potrošača.

Po rečima šefa Fitosanitarne inspekcije Generalnog inspektorijata Ministarstva poljoprivrede Nenada Milojevića, ova služba je prilikom nedavne kontrole na graničnom prelazu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Goston između Srbije i Crne Gore uništila preko 20.000 kilograma krompira koji je sadržao kadmijum.

- Prilikom nedavne kontrole na graničnom prelazu Goston između Srbije i Crne Gore utvrđeno je da pošiljka krompira koja čini 20.000 kilograma, nije bezbedna za ljudsku upotrebu i ishranu ljudi. Na osnovu rezultata dobijenih od akreditovane labaratorije utvrđeno je da se u toj pošiljci krompira nalazi povećan sadržaj teških metala kadmijuma, koji je opasan za zdravlje ljudi.

Po rečima našeg sagovornika od kada je Fitosanitarna inspekcija preuzela kontrolu bezbednosti hrane na svim graničnim prelazima i ne dešava se često da imaju uvoz robe neispravnog kvaliteta.

- U jakom malim procentima dešava se da na graničnom prelazu naiđemo na neispravnu robu. Od kada zvanično Fitosanitarna inspekcija radi kontrolu bezbednosti hrane na svim graničnim prelazima, ovo je prvi slučaj da se pojavio povećan sadržaj kadmijuma u povrću.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.