Srbija dobila četvorku za obrazovanje

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila četvorku za obrazovanje

Na ministarskoj konferenciji posvećenoj visokom obrazovanju, koja je održana juče u Londonu, reforme visokog obrazovanja u Srbiji zvanično su dobile ocenu četiri, a najviša moguća ocena je pet.

Sada se Srbija nalazi među prvih deset zemalja u Evropi, ispred Švedske koja je dobila ocenu 3,66, Malte (3,91), Ukrajine (3,83), Kipra (3,83), Grčke (3,75), Rusije (3,66), Španije (3,5), Moldavije (3,33), Jermenije (3,16), Azerbejdžana (3), Andore (2,83) i Albanije (2,91). Najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ocene - 4,83 dobile su Norveška, Škotska i Danska. Pre dve godine, na konferenciji u Bergenu u Norveškoj, iza Srbije su bile samo Bosna i Hercegovina i Albanija, pa se svi slažu da je ovo veliki uspeh.

- Ovo je zaista veliki napredak i državni uspeh. Bili smo na dnu liste, a sada smo među prvih deset. To znači da smo na dobrom putu. Međutim, ovaj uspeh nam donosi nove zadatke i obaveze. Kao prvo, moramo sve uraditi da se naše nove diplome prepoznaju na tržištu rada, kako na nacionalnom, tako i na internacionalnom planu. Najviše nam je zamereno da nismo jasno definisali status svake diplome i njihovu vrednost na tržištu. Zamereno je i da se u Srbiji za obrazovanje iz budžeta izdvaja veoma mali procenat - rekao je juče za „Blic" Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, koji učestvuje u radu srpskog tima na konferenciji u Londonu.

Jedan od razloga za dobijanje ovako visoke ocene je, kažu u Ministarstvu prosvete, i uključivanje studenata u rad Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i konstituisanje Studentskog parlamenta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.