Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Siromašno 10 odsto građana

Beograd, Podgorica, Ljubljana -- Oko 10 odsto građana Srbije je siromašno, najviše siromašnih u jugoistočnoj Srbiji.

Najugroženije grupe u Srbiji su Romi, raseljeni i izbeglice, osobe sa invaliditetom i žene. Ove godine, povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, aktivisti u celom svetu podsećaju da siromaštvo može biti smanjeno samo akcijom.

Prema podacima Zavoda za statistiku, 2002. prosečna neto mesečna zarada bila je 9.208 dinara, 2003. - 11.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dinara, 2004. - 14.108 dinara, a prošle godine 17.443 dinara. Nešto više od dva miliona građana Srbije je zaposleno, a taj broj nije se bitnije menjao od 2002.

Predsednik Srbije Boris Tadič izjavio je nedavno da je siromaštvo fundamentalan problem s kojim se Srbija suočava. "To je problem koji moramo da rešimo, a rešićemo ga otvaranjem novih radnih mesta", rekao je Tadić.

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, u Skupštini Srbije održan je okrugli sto na kom su govorili članovi Nacionalnog odbora za smanjenje siromaštva i predsednik Skupštine Predrag Marković.

On je rekao da je siromaštvo o kom se govori u Srbiji vrsta poniženja. "Mi, koji smo veći deo svog života bili siromašni, znamo koliko je bitno biti častan i boriti se", rekao je Marković.

Na okruglom stolu je najavljeno da će u narednom periodu najviše pažnje biti posvećeno smanjenju siromaštva među invalidima.

Svaka 14. osoba siromašna

Svaka četrnaesta osoba u Srbiji se nalazi ispod granice siromaštva, a u ruralnim sredinama njihov broj je dvostruko veći, kaže stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Lesli Klark.

On je na okruglom stolu povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva rekao da je u Srbiji najugroženija romska populacija, među kojom je siromaštvo čak šest puta veće nego kod ostalih, a kao razlog za to Klark je naveo podatak da samo 19 odsto njih završi srednju školu.

Oko 70 odsto osoba sa invaliditetom je na granici siromaštva, a samo 13 odsto njih ima mogućnost zapošljavanja.

Predsednica Odbora za smanjenje siromaštva Snežana Stojanović-Plavšić kaže da granica siromaštva podrazumeva različite stvari, ali da se pre svega misli na ekonomsko siromaštvo.

Prema njenim rečima, siromaštvo u Srbiji se smanjilo i, prema poslednjim podacima, iznosi 9,8 odsto, za razliku od perioda pre tri godine, kada je više od deset odsto stanovnika bilo siromašno.

U Crnoj Gori smanjenje siromašnih

Crnogorsko ministarstvo rada i socijalnog staranja je ocenilo da je u Crnoj Gori prisutan trend smanjenja siromaštva i navelo podatke od pre dve godine, po kojima je stopa siromaštva sa 12,2 u 2003, smanjena na oko 11 procenata u 2004.

Ukazuje se da su regionalne razlike i dalje prisutne, te da je stopa siromaštva na severu smanjena i kreće se od 9 do 16 procenata, dok je na jugu "siromaštvo gotovo svedeno na nulu".

UNDP, međutim, tvrdi da je borba protiv siromaštva u Crnoj Gori zaustavljena od kada je pre tri godine usvojena nacionalna strategija njegovog smanjenja i ocenjuje da, kada bi u toj zemlji živelo 100 stanovnika, 42 ne bi imala dovoljno novca za hranu, smeštaj, odeću i obuću.

Slovenija - najniža stopa siromaštva u EU

Stopa siromaštva u Sloveniji iznosi 11,7 odsto, pokazuju statistički podaci, što tu zemlju svrstava među zemlje sa najnižom stopom siromaštva u Evropskoj uniji.

Slovenački stručnjaci su utvrdili da je nezaposlenost glavni uzrok siromaštva u zemlji.

Prema podacima državnog statističkog zavoda, pored nezaposlenih, siromaštvu su najviše izložene starije osobe koje žive same. Podaci pokazuju da su siromaštvom više ugrožena jednočlana domaćinstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.