Srbija: 377.000 stanovnika manje

Izvor: B92, 15.Nov.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: 377.000 stanovnika manje

Beograd -- Rezultati popisa pokazali da je broj stanovnika Srbije smanjen za 377.000 od prethodnog popisa 2002. godine. Najveće "demografsko pražnjenje" u istočnoj Srbiji.

Ilustracije radi, između dva popisa nestala su gotovo dva grada veličine Niša i Čačka.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović kaže da je popis pokazao da Srbija ima 7.120.666 stanovnika. Osnovni razlog smanjenja broja stanovnika je negativan prirodni priraštaj, zbog čega je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas za preko 300.000 stanovnika manje nego pre 9 godina.

"To su prvi rezultati, koji će se delom promeniti kada dođemo do konačnih rezultata, u skladu sa obradom i metodologijom koja se sprovodi", kazao je Vukmirović.

Broj popisanih stanovnika je manji i zbog bojkota popisa u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i jer se deo stanovnika odselio u inostranstvo, rekao je Vukmirović i istakao da je rezultat "ipak očekivan".

Prema njegovim rečima, za 10 odsto i više smanjilo se stanovništo skoro 50 odsto opština Srbije, naročito na istoku, "počev od Banata pa naniže, u Kladovu i Majdanpeku".

Vukmirović je rekao da će podaci o popisu biti sukcesivno objavljivani do polovine iduće godine, a u junu će biti poznati podaci o nacionalnom sastavu, veroispovesti i maternjem jeziku.

Beograd, Novi Sad i Novi Pazar su jedini gradovi u kojima je popisano više stanovnika nego pre.

Beogradski region u odnosu na 2002. godinu bogatiji je za 62.997 stanovnika i to je jedini region koji beleži porast broja stanovnika.

Broj stanovnika u Regionu Vojvodine smanjen je za 115.103, u regionu Šumadije i zapadne Srbije za 123.493, dok je najveći pad broja stanovnika u regionu Južne i istočne Srbije i iznosi 201.173 stanovnika manje nego pre 9 godina.

Najveći demografski pad stanovništva zabeležen je u Crnoj Travi, a crne rupe na demografskoj karti Srbije su i opštine Majdanpek, Alibunar, Babušnica, Žitište, Nova Crnja, Rekovac, Sečanj, Odžaci i Ražanj.

Statističari upozoravaju da se uvećava broj potpuno ispražnjenih naselja u Srbiji i da je sve više naselja sa manje od sto stanovnika

Za razliku od broja stanovnika, koji je u padu, broj stanova je u porastu. Povećanje je zabeleženo u čak 122 od 168 opština u Srbiji, od čega najviše u Beogradu.

Tokom popisa je od 1. do 20. oktobra popisano ukupno 7.524.164 čoveka, ali je Republički zavod za statistiku ukazao na to da je pravi broj znatno manji jer su neki popisani dvaput.

Najviše dvaput popisanih je među studentima, koji su registrovani i na roditeljskim adresama i tamo gde žive tokom studija.

Svi rezultati popisa biće objavljeni dve godine po popisu - do kraja 2013. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.