Izvor: B92, 21.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Albanci o svojim nestalima

Pristina -- Sef UNMIK Mihael Stajner razgovarao je u petak u Pristini s porodicama nestalih i kidnapovanih Srba i Albanaca, u pokusaju da se razmenom informacija i saradnjom dodje do istine o sudbini oko 10.000 ljudi, javlja dopisnik Radija B92 Fatmir Seholi. Stajner je rekao da medjunarodna administracija na Kosovu poslednjih meseci intenzivno radi na otkrivanju sudbine nestalih i zatrazio da porodice nestalih Srba i Albanaca razmene podatke u cilju dolazenja do istine. Razgovorima je prisustvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sef Odseka za nestala i kidnpovana lica Hose Pablo Aman koji je najavio otvaranje novih opstinskih kancelarija za pitanja nestalih i kidnapovanih lica i bolju saradnju kancelarija. Stajner je obecao da ce obici nedavno otkrivenu masovnu grobnicu u Oraovcu gde patolozi rade na identifikaciji leseva i masovne grobnice u Srbiji. Vlada Kosova je u cetvrtak raspravljala o toj temi, a najavljeno je osnivanje Komiteta za nestala i kidnapovana lica, a na inicijativu predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Sastanku u Pristini prisustvovao je i koordinator Udruzenja porodica nestalih Srba sa Kosova Simo Spasic, koji kaze za Fonet da je zadovoljan rezultatima tog susreta: "Moramo biti koliko-toliko zadovoljni sa tim sastankom, oni su bili dosta otvoreni, s tim sto nase cvrste dokaze da ima zivih - doduse nismo dali podatke na kojim mestima - oni su rekli da je sve to laz, da onaj ko nas laze treba krivicno da se goni, da nema zivih, da nema logora. Mi smo onda i njima dali do znanja i na uvid podatke o kidnaperima koji su ucestvovali u otmicama nasih porodica i da se necemo smiriti dok god su oni na slobodi. Stajner je obecao da ce ovakav susret sto se tice Albanaca i Srba biti jednom mesecno, a da ce UNMIK sa nasim udruzenjem jednom nedeljno odrzavati sastanke u Beogradu", rekao je Spasic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.