Izvor: Blic, 18.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporovi oko 'Galenike'

Sporovi oko 'Galenike'

BEOGRAD - Povodom krivičnih prijava koje je Republički zavod za zdravstveno osiguranje podneo protiv Milana Panića i još pet rukovodilaca američkog 'ICN farmasjutikals' pod sumnjom da su oštetili 'Galeniku'za oko 200 miliona dolara, juče su održane dve odvojene konferencije za štampu.

U 'Galenici', generalni direktor dr Zvonko Ostojić rekao je da ne zna sve detalje oko podnošenja krivičnih prijava, ali je izneo, kako je rekao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neke od mogućih razloga. Prema njegovim rečima, u vreme kada je fabrikom upravljala Panićeva garnitura, fabrika je putem izvoza lekova oštećena za oko 63 miliona dolara. Ostojić je naveo i sporni izvoz 'Galenikinih' lekova u Rusiju, vredan oko 13 miliona dolara, za koji se kako je rekao, ispostavilo da je išao preko firme koja je bila vlasništvo Panića, a koja je naknadno - likvidirana.

- Paradoksalno je da krivične prijave, u kojima se pre suda, optužuju određene javne ličnosti, kako se navodi, za jednu od najtežih pljački, prvo stignu u medije, a tek potom u sud i na adrese onih protiv kojih su podnete, ukazao je Teodor Olić, potpredsednik ICN-a za razvoj korporacije, na pres-konferenciji koja je usledila u Medija centru i ocenio da se time manipuliše pravnim sistemom, a ljudi diskredituju pre sudske odluke. Šteta nenata ICN-u iznosi 420 miliona dolara, dok je američki partner na kapitalizaciji pretrpeo štetu u visini od milijardu dolara, naveo je Olić, uz napomenu da je ICN ozbiljna kompanija koja posluje na Njujorškoj berzi. Z. D. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.