Sporazum o razminiranju u Srbiji

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o razminiranju u Srbiji

Beograd -- Danas je potpisan Memorandum o saradnji srpskog Centra za razminiranje i Međunarodne fondacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) iz Slovenije.

Sporazum su u ambasadi Slovenije potpisali direktori Centra i ITF Petar Mihajlović i Dorijan Maršić.

Memorandumom se unaprešuje saradnja koja je započeta pre osam godina između Centra i ITF, a koja uključuje obuku kadrova, finasiranje konkretnih projekata do čišćenja područja od zaostalih mina i neeksplodirane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasetne municije, rekao je Mihajlović.

On je kazao da je na teritoriji Srbije, zasad, očišćen prostor od 65 miliona kvadratnih metara od zaostalih mina, navodeći primer Šida, sela Morović i Jamena na granici sa Hrvatskom i prostor od šest miliona kvadratnih metara zemljišta sa kasetnom municijom (Niš, okolina Kraljeva, Kopaonik).

Na Kopaoniku, koji je bio delikatniji projekat, ostale su da se očiste još dve lokacije zagadjene kasetnom municijom koje su dosta udaljene od skijaških terena i pristupnih puteva, rekao je Mihajlović.

Na prostoru Srbije, izuzev Kosova, ostala je da se očisti površina od oko 16 miliona kvadratnih metara.

ITF je za Srbiju prikupio 15 miliona dolara, koji su investirani u obuku i čišćenje zagadjenog zemljišta, kazao je Maršić.

On je rekao da očekuje da će biti obezbeđeno još sredstava za projekte u Srbiji, kojima će se rešiti problemi građana koji su ugroženi zaostalim minama i kasetnom municijom.

Ambasador Slovenije u Beogradu Franc But je naglasio značaj potpisanog Memoranduma i dosadašnje saradnje Centra i ITF koja je dala dobre rezultate i pomogla, pre svega, ljudima koji žive na prostoru gde se razminiranje obavlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.