Izvor: Blic, 18.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaljeno 80 tona švercovanih cigareta

Spaljeno 80 tona švercovanih cigareta

OBRENOVAC (Beta/Fonet) - U Termoelektrani 'Nikola Tesla A' juče su spaljene zaplenjene cigarete vredne 20 miliona maraka. Premijer Srbije Zoran Đinđić rekao je novinarima da je zaplenjeno oko 80 tona cigareta, a sa oduzetim šleperima, gubici švercera iznose oko 120 miliona maraka.

'To je veliki udarac za šverc, a zaplenjene su cigarete od više proizvođača koji su imali lance prodaje po celoj Evropi', rekao je Đinđić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodajući da je ova vrsta šverca regionalni problem i naglašavajući da je uspostavljena dobra saradnja sa Unmikom oko suzbijanja organizovanog kriminala.

Spaljivanju zaplenjenih cigareta prisustvovali su ministar finansija i ekonomije Srbije Božidar Đelić, ministar pravde i lokalne samouprave Srbije Vladan Batić, savezni ministar policije Zoran Živković i direktor uprave carina Vladan Begović.Praksa uništavanja zaplenjenih cigareta, prema izvorima Bete, nije novost u svetu.

'Nikad se ne zna da li su zaplenjene cigarete falsifikati ili originali, a ukoliko država preprodaje zaplenjene cigarete, onda ona često učestvuje u legalizaciji falsifikovanih cigareta', kažu Betini izvori bliski trgovcima cigaretama.

Država je do pre nekoliko dana prodavala zaplenjene cigarete vojsci, policiji, zatvorima i nekim distributivnim firmama, ali se na pritisak iz inostranstva, od nedavno, prestalo sa takvom praksom, rečeno je Beti.Preprodaja zaplenjenih cigareta, koje su često falsifikat, narušava imidž stranih proizvođača cigareta koje zbog toga zahtevaju da se zaplenjene cigarete sa njihovom markom unište.

Prema nekim informacijama, učestalo presecanje kanala švercovanih cigareta priprema je za novi zakon o duvanu koji će značajno izmeniti uslove na tržištu cigareta, te usloviti i izmenu cena cigareta na srpskom tržištu.

Jugoslovenska asocijacija uvoznika i distributera izrazila je povodom jučerašnje akcije spaljivanja švercovanih cigareta puno priznanje i podršku Vladi Srbije i Ministarstvu finansija u borbi protiv crnog tržišta cigareta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.