Smena lokalne vlasti u Svrljigu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 23.Mar.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena lokalne vlasti u Svrljigu

SVRLJIG - Smenjena predsednica opštine Svrljig Slavica Božinović ocenila je da su promene na čelu lokalne vlasti u toj komuni izvedene protivno zakonskim propisima i da niko ne može biti "izvan i iznad zakona".

- Inicijativa o smeni lokalne vlasti predstavnika Ujedinjene seljačke stranke (USS) i Srpske radikalne stranke (SRS) u Svrljigu poklapa se sa najavom da će na sednici Skupštine opštine biti iznet kompletan materijal o zloupotrebi lokalne vlasti do 4. decembra prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - rekla je Božinovićeva Tanjugu.

Lokalnu vlast u Svrljigu posle lokalnih izbora preuzeli su USS i SRS, ali su srpski radikali 4. decembra prošle godine otkazali poverenje lideru USS Miliji Miletiću i podržali novu vladajuću koaliciju koju su činili Demokratska stranka (DS), stranka G17 plus, socijalisti, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija (NS).

Tada su smenjeni predsednik opštine Miletić, predsednik Skupštine opštine Jelena Trifunović (USS) i kompletno opštinsko rukovodstvo.

Za novog predsednika opštine izabrana je Božinovićeva (DS), a za predsednika Skupštine opštine izabran je Radovan Mitić iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Radikali su na sednici krajem prošle sedmice opet promenili svoj stav i vratili se "starom jatu", pa je Miletić opet zaseo u fotelju predsednika opštine, dok je Mitić odbio da dužnost preda Trifunovićevoj koja je ponovio birana za predsednika Skupštine opštine.

Trifunovićeva se obratila svrljiškom lokalnom radiju pozivajući preko tog medija Mitića da preda dužnost, ključ od kancelarije i pečat.

Mitić je rekao da se nadglasana koalicija obratila sudu sa zahtevom da oceni da li je smena u Svrljigu u skladu sa propisima, a od komandira lokalne policije je zatraženo da iznese sve činjenice u vezi sa prijavama koje su ranije podnete protiv Miletića i nekih njegovih saradnika.

- Ukoliko se lokalna policija ogluši, tražićemo intervenciju viših organa - rekao je Mitić, dodajući "da je pečat deponovao na sigurnom mestu".

Mitić je optužio sekretara Skupštine opštine Mariolu Gagić da ga kao predsednika opštine, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, nije upozorila na propuste u postupku podnošenja inicijative za smenu rukovodstva i da je i sam napravio previd prilikom održavanja te sednice.

Miletić je rekao da je sednica održana u skladu sa propisima, da su smene legalne i da krivične prijave može da podnese svako, ali da one nisu osnovane i da optužbe koje iznosi poražena koalicija nisu tačne.

Trifunovićeva je rekla da je "sigurna u zakonitost smene Mitića" koji je odbio da preda dužnost.

- Kad smo mi bili preglasani 4. decembra prošle godine primopredaja je bila korektna i uredna i mi nismo oko toga pravili problem - napomenula je Trifunovićeva.

Primedbe smenjene vlasti od prošle sedmice, da je novoizabranim predstavnicima lokalne vlasti Miletićeve grupacije, po izboru na funkcije, automatski prestao odbornički mandat i da oni nisu imali kvorum za izbor Opštinskog veća, Trifunovićeva odbacuje i upućuje ih da dobro prouče Zakon o lokalnoj samoupravi.

USS osvojila je na lokalnim izborima 13 mandata, a SRS šest, dok su stranke DS, DŠ, G 17 plus i SPS osvojile po četiri mandata. NS je osvojila dva mandata. Skupština opštine Svrljig broji ukupno 37 odbornika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.