Smederevci traže otvaranje „zabranjenog grada”

Izvor: Politika, 25.Maj.2013, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevci traže otvaranje „zabranjenog grada”

Vila Obrenovića na brdu Plavinac i dalje je nedostupna turistima i žiteljima Smedereva

Smederevo – Na smederevskom brdu Plavinac, nazvanom po boji grozdova, okružena vinogradima i stoletnim parkom, smeštena je vila Obrenovića. Ovaj dinastički dragulj, nekadašnji letnjikovac kraljevske porodice,a danas državni rezidencijalni objekat, jedna je od najvećih misterija. Smederevcima sve više smeta status „zabranjenog grada“ jer je nedaleko od centra, a većina njih nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije kročila unutra. Obični smrtnici decenijama ovu vremešnu lepoticu posmatraju kroz ogradu i kapiju, odakle se samo nazire među čokotima starog kraljevog vinograda. Unutrašnjost su videli samo na razglednici ili televiziji. Ni turistima vila nije dostupna. Poslednji put u njoj su se pre godinu i po dana sastali državnici Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Monarhistički klub Smederevo (MOKS) pokrenuo je akciju „otvaranja“ vile Obrenovića. Njihova ideja je da se ona uvrsti u redovan program razgledanja grada u organizaciji ovdašnje Turističke organizacije.– Neodrživo je da vila Obrenovića bude nedostupna gostima i Smederevcima. Krajnje je vreme da se njena vrata otvore za građanstvo. Turistička organizacija bi imala određene termine, a svaku grupu pratio bi turistički vodič i obezbeđenje – rekao je za „ Politiku“ Goran Prokić, predsednik Monarhističkog kluba Smederevo.

Oni predlažu da vila Obrenovića dobije status rezidencijalnog objekta otvorenog tipa.

 – Kao model imamo dvorski kompleks na Dedinju koji takođe pripada državi. Pošto prestolonaslednik sa porodicom živi u njemu, još je teže bilo otvaranje za javnost. Turističke ture se prepliću sa dnevnim obavezama kraljevske porodice, ali sve funkcioniše savršeno. Oko 200 ljudi dnevno poseti kraljevski kompleks na Dedinju – rekla je Jelena Jocić, član Koordinacionog saveta Monarhističkog kluba Smederevo i turistički vodič na dvoru Karađorđevića u Beogradu.

Ona smatra da isto može da se uradi i sa vilom Obrenovića na Plavincu.– Dešavalo se da su pojedini stranci tokom poseta dvorskom kompleksu na Dedinju imali fotografiju vile u Smederevu i pitali me da li mogu da je posete. Nažalost, nisu imali prilike ni da joj priđu i nisu mogli da shvate zašto jedan takav objekat nije otvoren za javnost – rekla je Jelena Jocić na javnoj raspravi povodom inicijative MOKS-a.

Ideju o otaranju vile Obrenovića podražao je domaćin objekta i predstavnici Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu. Pridružio se nedavno i lokalni URS. Za otvaranje vile su i brojni stručnjaci i kulturni radnici.– Kao poštovalac dinastije Obrenović, smatram da njihov letnji dvor u Smederevu, pažljivo osmišljenim i odgovornim programom treba da otvori svoju kraljevsku kapiju ljubiteljima našeg kulturnog nasleđa. To bi imalo izuzetan značaj u sagledavanju naše novovekovne istorije, kao i u podizanju svesti o postojanju i razvoju dvorske kulture u Srbiji i njene umetnosti. Svi imamo pravo da poznajemo svoju kulturnu baštinu i ona treba da bude dostupna svima – smatra mr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti i kustos Muzeja u Smederevu.

Da li će dvorska vrata ostati iza sedam brava ili će se makar odškrinuti vrata za građane i turiste, odlučiće državnici. Smederevci su rekli svoje.

--------------------------------------------------------------

O kraljevskom zdanju

Davne 1829. godine knjaz Miloš Obrenović kupio je imanje od 37 hektara u Smederevu. Najpre je sagrađen podrum za vino koje je knjaz izvozio i na evropsko tržište, a letnja rezidencija sazidana je 1897. Pravi dvorski život ustanovljen je za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu su priređivane zabave, okupljali su se poznati umetnici tog vremena: Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić... U vili se i danas nalazi sto Milana Rakića na kojem je pisao pesme. Ovde je, prema predanju, kraljica Natalija saznala za venčanje svog sina Aleksandra sa Dragom Mašin. Hroničari navode da je upravo u Smederevu pripreman atentat na njih. I ovaj kraljevski par nije odoleo čarima letnjikovca na Plavincu. Oni su tu svoj život skrivali od očiju radoznale i nenaklonjene javnosti. U vili Obrenovića proglašena je Kraljevina 1882, doneti su važni ustavi, sastajali su se ministri...

Čuvena vila „Zlatni breg“ devastirana je više puta, a u Prvom svetskom ratu bila je vojni stacionar. U vili je boravio i Josip Broz Tito i njegovi gosti. Poslednji put je ozbiljno renovirana 1961. godine. Danas služi u protokolarne svrhe za državni vrh Srbije.

O. Milošević

objavljeno: 25.05.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.