Izvor: TangoSix.rs, 12.Avg.2020, 09:42

Slovačka nabavlja 17 radara za 155 miliona evra

Novi i revidirani uslovi Ministarstva odbrane Republike Slovačke za hitnu nabavku 17 potpuno novih 3D radara (projektovanih za otkrivanje ciljeva i merenja sve tri koordinate: azimuta, udaljenosti i visine/elevacije) za potrebe slovačkih oružanih snaga (Ozbrojené sily Slovenskej Republiky, OS SR) zvanično su predstavljeni 24. jula.
Novi Zahtev za vladin predlog (Request for Government Proposal – RfGP) za obezbeđivanje Slovačkoj složene ponude za nabavku 6 radara srednjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dometa, 5 radara malog dometa i 6 radara veoma malog dometa koji će zameniti postojeće 3D radare i koji bi slovačkoj odbrambenoj industriji na kraju omogućio učešće u procesu proizvodnje, isporuke i opravke novih radara, predao je predstavnicima vlada Francuske, Holandije, Izraela, Mađarske, Poljske, Španije, Italije, Turske, SAD i UK slovački državni sekretar za odbranu Marijan Majer.
– Radari su najveći problem slovačkih oružanih snaga. Radni vek većine naših radarskih sistema je istekao, za neke od njih već duže vreme – objasnio je ministar odbrane Jaroslav Nađ, napomenuvši da je Ministarstvo odbrane pokrenulo proces nabavke sa ciljem da se obezbedi maksimalna transparentnost čitavog međunarodnog “government-to-government“ nadmetanja.
Cilj nabavke je zamena radarskih sredstava Ratnog vazduhoplovstva oružanih snaga Republike Slovačke (Vzdušné Sily Ozbrojených Síl Slovenskej Republiky, VzS OS SR) kako bi taj vid OS SR bio sposoban da obezbedi neprekidan nadzor, kontrolu vazdušnog saobraćaja i stalnu sliku situacije u vazduhu iznad Slovačke u okviru integrisanog sistema vazduhoplovne i raketne odbrane NATO (NATINAMDS).
Nabavka čija su procenjena budžetska sredstva 155 miliona evra sa PDV-om, trebala di da do 2025. godine modernizuje radarsku mrežu oružanih snaga Slovačke koja deluje u okviru Brigade za upravljanje vazduhoplovnim operacijama Ratnog vazduhoplovstva čija je komanda u Zvolenu i koja trenutno raspolaže sa 6 mobilnih 3D radara P-37MSK (1RL139MSK [MSK – Modernizovani Slovački] sovjetski P-37 [NATO: Bar Lock-A] modernizovan na nivo 1L117) maksimalnog dometa 320 km za objekte koji lete na visinama 12 do 28 km. Ovi radari deluju sa vojnih položaja u mestima Michalovce, Veľká Ida, Ožďany, Močiar, Hlohovec i Mierovo.
Dodatna 4 mobilna osmatračka 2D radara RL-4AM Morad-L sa dometom od 200 km je u službi u mestima Ožďany, Veľká Ida, Hlohovec i Mierovo, a poslednje tri lokacije su takođe bile dom za ukupno tri radara za merenje visine PRV-17 (NATO: Odd Group) dometa 600 km za objekte koji lete na visinama do 30.480 metara. Slovačka vojska takođe koristi i jedan mobilni pasivni osmatrački sistem VERA-NG.
Dodatni vojni radari su takođe operativni i u Protivvazduhoplovnoj raketnoj brigadi sa komandom u Nitri koja je naoružana baterijom mobilnog raketnog sistema PVO velikog dometa S-300PMU (NATO: SA-10B Grumble), pet baterija naoružanih mobilnim raketnim sistemima PVO 2K12M2 Kub-M2 (NATO: SA-6 Gainful) i 72 komada lakih prenosivih raketnih sistema PVO 9K38 Igla (NATO: SA-18 Grouse). Ova brigada ima na stanju dva mobilna 3D radara ST-68MSK (NATO: Tin Shield) dometa 360 km koji su deo sistema S-300PMU i bazirani su u mestima Michalovce i Veľká Ida.
Od 15 radara koji se koriste, na 13 je već istekao radni vek koji je propisao njihov proizvođač dok bi dva radara ST-68MSK trebala da dostignu kraj radnog veka 2021. godine.
U sličnoj nabavci overenoj u decembru 2019. godine, Izrael i Češka potpisale su 125 miliona dolara vredan međuvladin ugovor za opremanje evropske države sa 8 naprednih visokopreciznih mobilnih radara srednjeg do velikog dometa ELM-2084 koje proizvodi podružnica kompanije Israel Aerospace Industries firma Elta Systems, koji mogu otkriti različite vrste ciljeva, uključujući bespilotne letelice. Sporazum o tehnologiji koja se koristi za izraelske sisteme PVO Iron Dome i David’s Sling kao i raketni sistem Barak uključuje češke kompanije, čiji će rad činiti oko 30 procenata vrednosti ugovora.
Istražujući češko rešenje, Ministatstvo odbrane Sliovačke je već iskazalo interesovanje za višenamenski AESA 3D radar ELM-2084 koji radi u S-opsegu sposobnog da istovremeno otkrije do 1100 različitih ciljeva na makismalnom dometu od 470 km u zadacima vazdušne odbrane i 100 km u otkrivanju pozicija neprijateljske artiljerije. Slovacima je takođe bio zanilmljiv i umanjeni mini ELM-2084 sa manjom veličinom antene i kraćim dometom od 150 km u otkrivanju ciljeva u vazduhu. Za zadatke otkrivanja ciljeva na veoma malim daljinama (Very Short Air Defence – VSHORAD), Slovačka je bacila oko na mobilni, laki taktički radar ELM-2026B sa elektronskim skeniranjem, instrumentalne daljine otkrivanja od 25 km i daljine otkrivanja borbenog aviona od 15 km.
Slovačka očekuje da će vlade kojima je predat Zahtev za predlog, predstaviti svoje ponude najkasnije do 30. septembra podnošenjem posebne ponude za svaku vrstu potrebnog radara.
The post Slovačka nabavlja 17 radara za 155 miliona evra appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Zastareli sistemi najveći problem oružanih snaga: Za 17 radara izdvojili 155 miliona evra

Izvor: B92, 13.Avg.2020, 08:04

Novi i revidirani uslovi Ministarstva odbrane Slovačke za hitnu nabavku 17 novih 3D radara za potrebe oružanih snaga zvanično su predstavljeni 24. jula...Zahtev za vladin predlog za obezbeđivanje složene ponude za nabavku 6 radara srednjeg dometa, 5 radara malog dometa i 6 radara veoma malog dometa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.