Slabovidima pomoglo samo 15 odbornika

Izvor: Blic, 09.Jul.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabovidima pomoglo samo 15 odbornika

Od 70 odbornika u Skupštin iKraljeva njih 15 je bilo spremno da se odrekne dnevnice od 2.000 dinara, kako bi se pomoglo slabovidim sedmogodišnjim blizancima Stepanović koji žive u nehumanim uslovima.

Cilj akcije je da se deci i njihovoj majci obezbedi krov nad glavom, ali većina odbornika nije se odrekla samo jedne dnevnice, iako skoro svi rade u javnim preduzećima i primaju odborničku platu od 12.000 do 18.000 dinara.

Na osnovu spiska koji postoji u kabinetu predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skupštine Kraljeva, pored imena 70 odbornika stoji samo 15 potpisa, i to pet iz SNS, osam iz SPS, jedan iz SPO i jedan potpis nezavisnog odbornika. Potpisani odbornici su se odrekli dnevnice od 2.000 dinara u korist sedmogodišnjih blizanaca Živka i Ružice Stepanović iz sela Vitkovac.

- Odricanje dnevnice je lični čin. Skupština ne donosi odluku, a ja sam kao predsednik pročitao odbornicima molbu za pomoć na poslednjoj sednici. Sve je ostalo bilo na njima - kaže Sreten Jovanović, predsednik Skupštine, naglašavajući da je nekoliko dana kod njega stajao formular, kako bi odbornici mogli da se potpišu. Slab odziv odbornika da se odreknu jedne dnevnice, iako njih čak 68 od 70 radi u nekom javnom preduzeću, sa prosečnom platom od 45.000 dinara, uzburkao je javnost u Gradu na Ibru.

Nosili polomljene naočare

Sedmogodišnji blizanci Ružica i Živko Stepanović kratkovidi su od rođenja. Dioptrija im se kreće od minus 7,5 do minus 10,25, a sa svog mesta u klupi, ne vide šta piše na tabli. Samohrana majka Slobodanka prima socijalnu pomoć od 12.000 dinara mesečno. Kuća u kojoj još živi i njihova baka, napravljena je od blata. Nakon pisanja „Blica“ o ovoj porodici, javili su se humani ljudi i blizancima kupili nove naočare.

- Nismo imali nikakvu informaciju o tome da se skupljaju potpisi. Odbornička grupa DS-a uopšte nije bila u sali kada je predsednik Sreten Jovanović to pročitao, niti nas je posle toga obavestio o tome. To je klasična Jovanovićeva demagogija. Ni pre sednice se nije nijednom pomenulo da postoji molba da se odreknemo dnevnica. Zašto to ne bismo učinili?! Ovako ispada da nismo humani - objašnjava Milan Vučetić iz DS-a.

Bojana Bajrović, odbornica SPS-a, prosvetni radnik, odrekla se svoje dnevnice i kaže da je srećna zbog tog čina.

- Ne bih komentarisala zašto je samo nas 15 odbornika potpisalo, to je stvar savesti. Nama je to malo, a njima će puno značiti - rekla je Bajrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.